Λαγκάρντ: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Λαγκάρντ: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις

21:35 | 14/4/16
lagkarnt-to-teleytaio-pragma-poy-xreiazetai-h-ellada-einai-kathysterhseis

Τι δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, στη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, για την Ελλάδα και τα μέτρα που πρέπει να λάβει - Αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο χρέος

Διατηρεί τις επιφυλάξεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνώ απολύτως με τις ελληνικές αρχές, και αυτό είναι ότι χρειάζεται εμείς κι εκείνοι να προχωρήσουμε γρήγορα", δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμη: "Νομίζω ότι πάντα ήμασταν συνεπείς λέγοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και τελικά η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει να υπάρξει πραγματικά και ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα. Αυτό αναφέρεται στις υποθέσεις, στο είδος των μέτρων και στις λήξεις και κόστος του χρέους για την χώρα. Έχω πει ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει σε δύο πόδια, αυτή η θέση παραμένει, αλλά θα προσθέσω ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, κι εμείς σίγουρα κάνουμε ό,τι μπορούμε υπό κάποιες φορές δύσκολες συνθήκες".

"Για τον ρεαλισμό και τη βιωσιμότητα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ  βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι εφικτός μέσω μίας ηρωικής προσπάθειας από τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα, ίσως, είμαστε επιφυλακτικοί αλλά είμαστε ανοιχτοί να δούμε τι άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιάσουν οι ελληνικές αρχές. Αυτό που μας φαίνεται εξαιρετικά μη ρεαλιστικό είναι η υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μπορεί να διατηρηθεί επί δεκαετίες, αυτό δεν θα γίνει. Γi’ αυτό και διαχωρίζω μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Ντάιζελμπλουμ για δηλώσεις Λαγκάρντ: Υπάρχει ο κίνδυνος και πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε, αν ξεφύγουν

"Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός γι’ αυτό. Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018. Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, πως μπορούμε να υποθέσουμε ότι μέσα στα επόμενα 10-20-30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ο κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν. Όπως ξέρετε υπάρχει από μακρόν μία υπόσχεση, στα τέλη του 2012 και υποσχεθήκαμε αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ.

Θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον το χρέος; 

"Όπως πάντα, στην Ουάσιγκτον συναντάς πολλούς ανθρώπους και θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν που βρισκόμαστε τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα", είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών