Μία κρύο, μία ζέστη: Αξιωματουχος της Ευρωζώνης ζητά πρώτα νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μία κρύο, μία ζέστη: Αξιωματουχος της Ευρωζώνης ζητά πρώτα νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων

20:54 | 20/4/16

Δεν πρόλαβαν να χαρούν με τις δηλώσεις Γιούνκερ στο Μαξίμου και ήρθε νέα ψυχρολουσία εν όψει Eurogroup, καθώς αξιωματούχος της Ευρωζώνης έθεσε όρους για να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή

Χαρά για τις δηλώσεις Γιούνκερ, αγωνία μετά τις διαρροές αξιωματούχου της Ευρωζώνης: Στο Μαξίμου προκάλεσαν ανησυχία οι τελευταίες πληροφορίες από Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup.

Ειδκότερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ανέφερε όσον αφορά τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε πως «αναμένεται» να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να «εφαρμοστούν», καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί.

Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, πρόσθεσε, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση. Προσέθεσε δε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

Επίσης ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

Με δυο λόγια ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα,  ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία και ότι τα στοιχεία της Eurostat που θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές έβλεπαν και πίσω από τις διαρροές του αξιωματούχου της Ευρωζώνης, αλλά και από τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν, μία πολιτική αντιπαράθεση Σόιμπλε- Γιούνκερ, η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να επωφεληθεί από αυτή την κόντρα.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι για την κυβέρνηση αυτό που προέχει τώρα είναι να παρακολουθουν στενά τις συζητήσεις στο Χίλτον, ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι διατυπωμένη και ότι αξιολογούν το θέμα πολιτικά.

Το «καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει αρκετά κοντά μέχρι το Eurogrοup τη ερχόμενης Παρασκευής και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων «αρκετά γρήγορα», ανέφερε επίσης ο εν λόγω ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτίμησε πως ένα έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα στην «επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο διευκρίνισε ότι για να είναι εφικτό αυτό το σενάριο πρέπει να σημειωθεί «σημαντική» πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ’ ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Διαρροές επί διαρροών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν έκτακτο συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρωθούν, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σήμερα, επισημαίνοντας πάντως ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς πιστωτές επαναλήφθηκαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. «Εάν υπάρξει τόση πολλή πρόοδος που η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα επίκειται λογικά, τότε θα ανέμενα να γίνει (έκτακτο) Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται τόσο ομαλά, επισήμαναν Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

«Έχω ελπίδες, αλλά όχι την προσδοκία, ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Γιούρογκρουπ την Παρασκευή», επισήμανε η πηγή αυτή, αναφερόμενη στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ την 22η Απριλίου. Μια από τις υπό εξέταση επιλογές είναι οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Eurogroup ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία τεχνικής φύσης η οποία θα οριστικοποιηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορά τα δημοσιονομικά: η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ερίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές συμφώνησαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24% από το 23%, στο πλαίσιο μιας σειράς φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ.

Τα μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί ή όχι στα περίπου 8.000 από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μια μείωση στα περίπου 9.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, από το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται εξάλλου από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το πότε και το πώς θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συμπεριφορές όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το χρέος ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και τα λοιπά, και το χάσμα είναι σημαντικό», ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αντηχώντας τις γερμανικές θέσεις, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα ότι το περιθώριο ελιγμών είναι πολύ μικρό όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών