20:38 | 31/5/16
Με ενημερωτικό σημείωμα η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η νέα διάταξη απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους γενικώς και ανεξαιρέτως τη συμμετοχή σε εταιρείες ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης με έδρα το εξωτερικό και προαναγγέλλει σύγκρουση αύριο στη Βουλή όπου συζητείται η τροπολογία
Στην αντεπίθεση περνά εκ νέου το Μαξίμου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες στην αλλοδαπή και προαναγγέλλοντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αύριο στη Βουλή.
Η τροπολογία κατατίθεται ως ρελάνς μετά το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από τη ρύθμιση για τις off shore, την οποία η Αυγή, η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε σήμερα off side, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δήλωναν ότι αγνοούσαν το περιεχόμενο της.
Το Μαξίμου με νέο ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες αναφέρει:
"Διευκρινίζεται για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν:
1. Ο νομικός ορισμός της “offshore” εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.
2. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.
3. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.
4. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.
5. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος."
Με τις δύο τελευταίες φράσεις το Μαξίμου δείχνει... άγριες διαθέσεις εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Σημειωτέον ότι αύριο συζητούνται και οι τροπολογίες που θα αφορούν τις "ουρές" των μέτρων τα οποία εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Οι ρυθμίσεις αφορούν το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια κ.α, θα κατατεθούν υπό μορφή τροπολογιών και θα ενσωματωθούν σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστούν Τετάρτη και Πέμπτη. Ωστόσο ταυτόχρονα το πολιτικό ενδιαφέρον θα στραφεί και στην τροπολογία για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες.
Σημειωτέον ότι η απαγόρευση συμμετοχής αφορά και στις εταιρείες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό ήταν που περιέπλεξε τα πράγματα και οδήγησε την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση (η οποία συμπίπτει με τη συζήτηση για τις "ουρές' της συμφωνίας), καθώς μεταξύ των κρατών μελών συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις φορολογικοί παράδεισοι (Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα. Ιρλανδία).
Η κυβέρνηση πάντως υπερασπίστηκε και την αρχική ρύθμιση
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν νωρίτερα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή της επίμαχης φράσης στα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και αιρετών αρχόντων, ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο, καθώς αποτελούσε μέρος των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από την επιτροπή Greco, μαζί με τη κρατική επιχορήγηση και τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων