Γ. Περιστέρης: Πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει δαπάνες 4 δισ. ευρώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γ. Περιστέρης: Πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει δαπάνες 4 δισ. ευρώ

12:14 | 24/6/16
g-peristerhs-pws-h-ellada-tha-mporouse-na-meiwsei-dapanes-4-dis-eyrw

Για τα λάθη που έχουν γίνει έως σήμερα στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και που μπορεί να πρωταγωνιστήσει η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ μίλησε στο συνέδριο του Economist o επικεφαλής του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης

Ιδιαίτερα καυστικός για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έως σήμερα υπήρξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist o Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Γιώργος Περιστέρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Η αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πράγματι έναν από τους βασικούς στόχους των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στα μνημόνια. Όπως όμως κι οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένας στόχος που προχωρεί βασανιστικά αργά, με ημίμετρα και οπισθοδρομήσεις. Προπαντός όμως προχωρεί χωρίς να συζητιέται, εντός ή εκτός της χώρας, οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Για να ήμαστε ακριβείς χωρίς να συζητιέται ή να εφαρμόζεται οποιαδήποτε στρατηγική, εθνική ή ευρωπαϊκή. Οι μεν έχουν πάρει το «manual των διαρθρωτικών αλλαγών» και κόβουν και ράβουν σελίδες από εδώ κι από εκεί κι οι άλλοι προσπαθούν απλώς να υπερασπιστούν τα κακώς κείμενα του status quo".

Ο επικεφαλής του ομίλου που έχει πραγματοποιήσει σημαντικά έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόνισε την ιστορική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια στροφή στην καθαρή ενέργεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής για να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κυρίως στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW (αιολικά κυρίως, αλλά και Φ/Β) και παραμένει αναξιοποίητο την ίδια ώρα που η ηλεκτρική ζήτηση στα νησιά του Αιγαίου καλύπτεται από πεπαλαιωμένους, ρυπογόνους και αντιοικονομικούς πετρελαϊκούς σταθμούς. Το απαρχαιωμένο αυτό σύστημα ηλεκτροδότησης των νησιών μας κοστίζει κάθε χρόνο 800 εκατ. Ευρώ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος στη χώρα, μέσω της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η διασύνδεση όλων των μεγάλων νησιών που θα σταματούσε αυτή την αιμορραγία και θα άνοιγε την πόρτα για τεράστιες επενδύσεις και μεγάλη εξοικονόμηση ολόκληρο το Αιγαίο, κοστίζει 4 δις ευρώ, μπορεί να τελειώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία και να αποσβεστεί σε πέντε μόλις χρόνια, εξοικονομώντας από εκεί κι εκεί και εις το διηνεκές 800 εκ. ευρώ το χρόνο.

Και τι κάνουμε. Μετά από δεκαετίες αδράνειας τώρα πάει να προωθηθεί μια ολίγη από διασύνδεση. Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνει η μικρή διασύνδεση που προωθείται, εφόσον αυτή γίνει άμεσα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα και ταχύτατα να προωθηθεί μια συνολική λύση η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη διασύνδεση της Κρήτης , των μεγάλων Δωδεκανήσων και άλλων νησιών.

Η δική μου άποψη είναι απλή. Ήρθε η ώρα να γίνουμε σοβαροί και να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Να επενδύσουμε στα εγχώρια καύσιμα. Τα ελληνικά καύσιμα. Μαζικά στις ανανεώσιμες, στο μεταβατικό στάδιο σε ένα-δύο υψηλής απόδοσης λιγνιτικά και παράλληλα στις καινοτόμες τεχνολογίες. Διασυνδέσεις, έξυπνοι μετρητές, αποθήκευση. 

Επενδύσεις μεγάλης αξίας, που μπορούν να υλοποιηθούν σ’ ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο στην κυρίως Ελλάδα, αλλά και στα νησιά και τις βραχονησίδες -όπως η πρωτοπόρα επένδυση που ολοκληρώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Άγιο Γεώργιο- και αργότερα, όταν η τεχνολογία καταστήσει οικονομικά ανταγωνιστικό το κόστος και στο θαλάσσιο (off shore), αιολικό δυναμικό. Ο πλούτος στο Αιγαίο νομίζαμε επί δεκαετίες ότι βρισκόταν κάτω από το βυθό. Πολύ μεγαλύτερος είναι αυτός που υπάρχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή το αιολικό δυναμικό."
Τέλος σε ότι αφορά στη στήριξη της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ στην ελληνική οικονομία τόνισε: "Ο Όμιλός μας και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή για αθεράπευτη αισιοδοξία. Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες- «we put our money where our mouth is» – σε ελεύθερη μετάφραση το λέμε και το εννοούμε. Έχουμε ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ την περίοδο της κρίσης, όταν η Ελλάδα βίωσε την μεγαλύτερη περίοδο αποεπένδυσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και δεν αρκεστήκαμε μόνο σε επενδύσεις. Κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες στηρίξαμε έμπρακτα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα κι όταν όλα έμοιαζαν να κρέμονται από μια κλωστή".

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών