Τι προβλέπεται για εργασιακά, ΕΝΦΙΑ, αποκρατικοποιήσεις στο αναθεωρημένο μνημόνιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τι προβλέπεται για εργασιακά, ΕΝΦΙΑ, αποκρατικοποιήσεις στο αναθεωρημένο μνημόνιο

22:49 | 16/6/16
ti-problepetai-gia-ergasiaka-enfia-apokratikopoihseis-sto-anathewrhmeno-mnhmonio

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, που εγκρίθηκε πριν λίγες ώρες κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και περιλαμβάνει 15 + 56 μέτρα για δόσεις ύψους 8.9 δις - Τι προβλέπεται για εργασιακά, ΕΝΦΙΑ, αποκρατικοποιήσεις

Καυτό δεύτερο εξάμηνο φέρνει για όλη την κυβέρνηση το αναθεωρημένο μνημόνιο που εγκρίθηκε πριν λίγες ώρες κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και άνοιξε τον δρόμο για την τελική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ ευρώ που αναμένεται αύριο το πρωί.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τις αρχές Μαίου΄, ενώ ως συμπλήρωμα στην συμφωνία του καλοκαιριού έχει και τις διατάξεις του δημοσιονομικού κόφτη που δεν υπήρχαν στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

Σε ότι αφορά την δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσει τα 10,3 δις ευρώ που εγκρίθηκαν στις 24 Μαίου σημειώνει ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου και θα συνδέονται με ένα πακέτο 15 προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και το Σεπτέμβριο η πλειοψηφία των οποίων θα αφορά το αποκρατικοποιήσεων και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που ψηφίστηκαν μέσα από τα δύο πολυνομοσχέδια του Μαϊου.

Ο κατάλογος με τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’
αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης

4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης
φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).

6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.

8. Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τού management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.

9. Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

10. Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

11. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο.

12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

14. Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων

Άλλα 6,1 δις ευρώ για άλλα 56 προαπαιτούμενα - Τι προβλέπεται για τα εργασιακά

Ως αμέσως επόμενο βήμα προβλέπεται η εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος η οποία θα συνδεθεί με μια ακόμη δόση 6,1 δις ευρώ η εκταμίευση της οποίας θα συνδεθεί με συνολικά 56 μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε να καταβληθεί και η δόση.

Ως πρώτη υποχρέωση για το οικονομικό επιτελείο αναφέρεται η ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2017 -2020 όπου θα αναφέρονται αναλυτικά τα μέτρα και οι πολιτικές με τις οποίες θα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με το στόχο να παραμένει σταθερό μέχρι και το 2020 .

Σε ότι αφορά τα μέτρα στην κορυφή της λίστας από πλευράς σπουδαιότητας βρίσκεται το άνοιγμα της συζήτησης για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η οποία εκτός τα γνωστά θέματα ( ομαδικές απολύσεις , συνδικαλιστικό νόμο , ανταπεργία ) θα ανοίξει την συζήτηση και της δομής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας . Από κοντά θα υπάρξει μέσα στο μήνα συζήτηση για την πρώτη φάση αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου .

Τα πιο σημαντικά από τα 56 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης είναι:

1. Η παρουσίαση - άμεσα - ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την Οδηγία για τις Καθυστερήσεις Πληρωμών οι οποίες πλέον θα πρέπει να τακτοποιούνται σε 30 αντί 90 ημέρες που ισχύει σήμερα.

2. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του σχεδίου για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα μέσα στο επόμενο διάστημα ώστε να ισχύσει πλήρως σε όλη την χώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο τα του 2017.

3. Στην δημόσια διοίκηση προβλέπεται η έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης λειτουργίας του σχεδίου αξιολόγησης.

4. Προβλέπεται επίσης η . ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων με όχημα την διάταξη περί παγώματος μισθολογικών ωριμάνσεων και προσαγωγών Θα πρέπει ακόμη να υιοθετηθεί νομοθεσία για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότητας στο δημόσιο.

5. Στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου έρχεται το καυτό θέμα των εργασιακών το οποίο αντιμετωπίζεται .από το μνημόνιο με μια πολύ «γενική» διατύπωση . Συγκεκριμένα προβλέπεται η εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. Παράλληλα προβλέπεται και υιοθέτηση ενοποιημένου σχεδίου δράσης για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και η η κωδικοποίηση της εργαστικής νομοθεσίας το 2017.

6. Προβλέπεται επίσης ότι η ΔΕΗ Θα πρέπει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 20% της ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

7. Θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα κτηματολογικά γραφεία σε όλη την επικράτεια.

8. Η σύσταση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων εκτός φαρμακείων θα πρέπει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

9. Προβλέπεται επίσης να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τα κοινωνικά επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού προβλέπει την εξοικονόμηση 980 εκ ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018.

10. Θα πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία για την ενίσχυση της θεσμικής, οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί η όποια πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της στελέχωσης του εσωτερικού νομικού γραφείου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

11. Μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 προβλέπεται ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν ίδια και το 2017 με προοπτική να προσαρμοστούν στα επίπεδα της αγοράς.

Οι κίνδυνοι αποτυχίας

Στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης ( Compliance report ) που περιλαμβάνεται στο κείμενο του νέου μνημονίου επισημαίνονται πέντε κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία του προγράμματος:

* Η αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,

* Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,

* Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και

* Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους.

* Η καθυστέρηση εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών» καθώς «θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης» επισημαίνεται από την Επιτροπή.

Διαβάστε τα πλήρη κείμενα στα αγγλικά:


Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών