22:23 | 16/6/16
«Θα αποσταθεροποιήσει εκ νέου την εγχώρια νόμιμη αγορά»
Η στροφή της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Philip Morris International, προς τις εξαγωγές, καθώς επίσης και η φορολογική σταθερότητα απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα το 2015 η εταιρεία να παρουσιάσει κύκλο εργασιών με φόρους σταθερά άνω των 1,3 δισ. ευρώ (+3% σε σχέση με το 2014).
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Ιάκωβος Καργαρώτος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας χωρίς φόρους ανήλθε στα 274 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το 2014. Η παραγωγή ξεπέρασε τα 13 δισ. τσιγάρα, ενώ οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 7 δισ. τσιγάρα. Όσον αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων, υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 7,9 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ το 2014.
Σημειώνεται, ότι η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες ποσοστό 55% της παραγωγής της και απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, 800 εργαζόμενους. Από το 2003 έχει επενδύσει ποσό ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 η συνεισφορά της στα κρατικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Χρήστο Χαρπαντίδη, για το 2016, η διοίκηση στοχεύει στη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, στη στήριξη της εγχώριας αγοράς με προγράμματα για το λιανεμπόριο, ενώ θα συνεχίσει τις ενέργειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική στα καπνικά προϊόντα, ο κ. Καργαρώτος τόνισε ότι το 2017, η νέα υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά θα αποσταθεροποιήσει εκ νέου την εγχώρια νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου.
Παράλληλα, λόγω της αύξησης της φορολογίας, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η τιμή του πακέτου τσιγάρων αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,45-0,50 ευρώ. Συγκεκριμένα, με τιμή βάσης τα 3,71 ευρώ, η μέση τιμή του πακέτου θα διαμορφωθεί στα 4,16 ευρώ. Επίσης, η μέση φορολογική επιβάρυνση από τον Ιανουάριο του 2017 θα ανέλθει στο 90% της τελικής τιμής.
Η διοίκηση της εταιρείας αισιοδοξεί ότι θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζει την παραγωγή, το λιανεμπόριο και την ελληνική οικονομία, ωστόσο, ζητά σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς καμία αλλαγή στο επίπεδο και τη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα, ισόρροπη μείωση του πάγιου και αναλογικού φόρου όταν αυτό καταστεί δυνατό, καθώς και εντατικοποίηση και ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς και τις διωκτικές Αρχές.
Όπως αναφέρθηκε, τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον φορολογημένο προϊόν στη χώρα, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, ένα στα τρία, περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά, έχουν κλείσει. Η φορολογική σταθερότητα και οι σημαντικές προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του προβλήματος του λαθρεμπορίου, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ραγδαίας ανόδου. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα (από 3% το 2009 σε 19,8% το 2015), ενώ η νόμιμη αγορά μειώθηκε κατά περίπου 50%. Παράλληλα, η φορολογική μεταρρύθμιση του 2013 και η μέχρι πρότινος στάση της κυβέρνησης συνέβαλαν στη σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς, παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες.
Σχετικές ετικέτες:εξαγωγέςεπιχειρήσειςκάπνισμαΟικονομίαΠαπαστράτοςφόροιφορολογία
Σχετικά άρθρα