09:31 | 16/6/16
Σε τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα - Στο κενό παραμένει η αγορά
Σε απόλυτη αμφιθυμία βρίσκονται οι ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας: Από τη μία βλέπουν ότι, υπό προϋποθέσεις, την επόμενη περίοδο θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένα νέο επενδυτικό κύμα, καθώς καταγράφεται μια αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία, υπάρχουν ώριμα και «καλά» έργα και έχει αρχίσει να βελτιώνεται, έστω και δειλά, η δυνατότητα πρόσβασης στα τραπεζικά κεφάλαια.
Από την άλλη φοβούνται ότι αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο και αν δεν υπάρξουν από την πολιτεία αποφασιστικές κινήσεις και μια σαφής εκδήλωση θετικής στάσης προς τις επενδύσεις, όχι μόνον δεν θα εκδηλωθεί επενδυτικό κύμα, αλλά αντίθετα η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μια νεκρή περίοδο κατά την οποία δεν θα προχωρά ούτε καν η προετοιμασία νέων έργων, αυτό που στην επιχειρηματική γλώσσα ονομάζουν ανάπτυξη και ωρίμανση των projects.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στην προσέγγιση των εθνικών στόχων για διείσδυση της αιολικής (αλλά και συνολικά της «πράσινης») ενέργειας μέχρι το 2020, αλλά και οι ευκαιρίες για να εγκαταστήσουν οι εταιρείες αιολικά πάρκα σε ξένες αγορές είναι πλέον πολλές.
Το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το Σχέδιο Νόμου για τη στήριξη των ΑΠΕ αποτελεί από μόνο του παράγοντα ανησυχίας για τους αιολικούς επενδυτές, αλλά και λόγο για να σταματήσει κάθε δραστηριότητα.
Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται επί της ουσίας σύστημα στήριξης και βέβαια δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις πώλησης. Η αγορά καταλαβαίνει ότι πολύτιμος χρόνος χάθηκε κατά το παρελθόν, ωστόσο, ανεξάρτητα από τις ευθύνες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η αγορά παραμένει στο κενό.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο και την μεγάλη υστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη αιολικών μονάδων (2.180 μεγαβάτ σήμερα, έναντι στόχου 4.000 μεγαβάτ το 2014 και 7.500 μεγαβάτ το 2020).
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:αιολική ενέργειαανεμογεννήτριεςενέργειαεπιχειρήσειςΟικονομία
Σχετικά άρθρα