18:41 | 24/6/16
Στη σκιά του Brexit πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο - Δύσκολο να βρεθούν 200 βουλευτές που να συμφωνήσουν για εκλογικό νόμο, εκτίμησε ο Θεοδωράκης
Το ζήτημα των εξελίξεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο:
“Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό.”
“Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.
Μετά τη συνάντηση ο κ.Θεοδωράκης εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα στη Μ.Βρετανία θα έχει μάλλον τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη και δήλωσε:
“Υπάρχουν πολλές ευθύνες και πρέπει όλοι να αναλογιστουν τις ευθύνες τους, οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές, οι γραφειοκράτες και όσοι δε θέλουν την Ευρώπη των λαών που εμείς ονειρευόμαστε”.
Θεοδωράκης: Να ταυτιστούμε με την αντιμετώπιση της Ευρώπης στο Brexit
Ο κ.Θεοδωράκης εμφανίστηκε ανήσυχος για τις συνέπειες για τη χώρα μας.“Η Ελλάδα που δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι ο ασθενής κρίκος πρέπει να προσπαθήσει τους επόμενους μήνες να μην πληρώσει το τίμημα”, είπε και πρόσθεσε:
“Χρειάζεται μία εθνική γραμμή και να ταυτιστούμε με την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του Brexit.”
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε την πρόταση που το κόμμα του έχει δημοσιοποιήσει από το Δεκέμβριο στον κ.Τσίπρα. “Πολλά που του είπα τα θεωρεί λογικά (ο πρωθυπουργός). 'Εχει όμως να υπηρετήσει και μία κομματική πολιτική και θα δούμε τις αποφάσεις του” είπε.
Ο κ.Θεοδωράκης ανέφερε ειδικότερα ότι το Ποτάμι λέει ναι στο 3% και στο σπάσιμο των περιφερειών, ζητά μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και ψήφο στους απόδημους.
Εμφανίστηκε όμως απαισιόδοξος εκτιμώντας ότι δε θα βρεθούν 200 βουλευτές που να συμφωνήσουν σε πολλά πράγματα για τον εκλογικό νόμο ώστε να εφαρμοστεί νέο σύστημα από τις επόμενες εκλογές.
Είπε επίσης ότι πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση , αναφερόμενος ειδικότερα σε δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςεκλογικός νόμοςκυβέρνησηΠολιτικήΣταύρος ΘεοδωράκηςΣΥΡΙΖΑΤο ΠοτάμιBrexit
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων