22:41 | 25/11/16
O πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα
Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά», και ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο».Διαμήνυσε επιπλέον ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση περνάει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα στοιχεία της οικονομίας είναι «κάτι παραπάνω από θετικά» και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον «αισιόδοξες», ενώ εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος, με την παράλληλη στήριξει όσων έχουν επωμιστεί τα βάρη της κρίσης.
Αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. «Στη βάση της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ενισχύουμε τη διεθνή μας εικόνα», συμπλήρωσε ενώ μιλώντας για το προσφυγικό, είπε ότι «η χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύουν τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών», καταλογίζοντας στους Ευρωπαίους ότι έχουν ξεχάσει τις ευρωπαϊκές αξίες.
Μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η βάση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σταθερή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη ενέργεια την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών.
Είπε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι βασικό στοιχείο ισορροπίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε πίσω». «Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες αξιώσεις» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως η Αθήνα στηρίζει τις δικοινοτικές συνομιλίες χωρίς να παρεμβαίνει, στηρίζοντας τις δύο κοινότητες. «Θα παρέμβουμε όμως δημιουργικά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές.
Για προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί . Ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.
Τη διαβεβαίωση ότι η σημερινή επίσκεψη στη Θράκη δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, έδωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας στην Κομοτηνή την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή μας παρουσία δεν θα είναι μια περαστική παρουσία, έρχομαι στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάζοντας αύριο και το γραφείο της Θεσσαλονίκης του πρωθυπουργού που θα είναι η ματιά του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της περιοχής.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η σημερινή επίσκεψη στη Θράκη συνέπεσε με τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης, μιας έκθεσης – που όπως είπε – εδώ και 2,5 δεκαετίες έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει στο μέλλον εργαλείο ανάπτυξης που θα στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής. «Στόχος της παρουσίας μας στη Θράκη σήμερα είναι να ενημερωθούμε αδιαμεσολάβητα για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους να ενισχύσουμε τον τόπο», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με όσα είπε στην προσφώνησή του νωρίτερα ο μητροπολίτης Μαρώνειας – Κομοτηνής Παντελεήμονας, ότι η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική και πρόσθεσε: «μετά από έξι χρόνια δραματικής ύφεσης και λεηλασίας την έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος την ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο στατιστικά στοιχεία για τους οικονομολόγους, αλλά πράξεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι θέσεις εργασίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 2009 η ανεργία ήταν στο 9% και η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση είχε ανέλθει στο 27% και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με τη συμπλήρωση της επόμενης πενταετίας, που θα συμπέσει – όπως είπε – και την επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, να φθάσει σε κανονικά επίπεδα.
«Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εκπέμψουν πολύ θετικά μηνύματα από το Eurogroup από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μηνύματα που αφορούν στην απομείωση του χρέους που αποτελεί μέρος της δύσκολης συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα και τώρα περιμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας», επισήμανε.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςαξιολόγησηΚομοτηνήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα