12:42 | 16/12/16
Μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ, η επιχείρηση πρέπει να βρει λύση που να δίνει πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα. Η πώληση μονάδων είναι μια από αυτές
Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ελέγχεται η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λιγνίτη, μπορεί να αφορά μια παλιά υπόθεση που έχει ξεκινήσει το 2008, ωστόσο έχει άμεσα αποτελέσματα.Η τελευταία ενεργειακή εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση αφορά τη δημοπράτηση ποσοτήτων λιγνιτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και ήδη στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς έγινε φανερό ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Και αυτό γιατί μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που απορρίπτει την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η πρόσβαση τρίτων σε παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια. Το ζητούμενο είναι η απευθείας πρόσβαση στον ίδιο το λιγνίτη, δηλαδή σε μονάδες και ορυχεία.
Έτσι έρχεται στο προσκήνιο το θέμα-ταμπού της πώλησης μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ένα θέμα που ναι μεν είχε μπει στο περιθώριο, ουδέποτε όμως είχε φύγει από το τραπέζι: Τη "μικρή ΔΕΗ" ή κάποια παραλλαγή της.
Το θέμα της καταδίκης της ΔΕΗ επειδή έχει αποκλειστική πρόσβαση στο εθνικό ενεργειακό καύσιμο σέρνεται από το 2008, και μαζί με το υποχρεωτικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτελούν εδώ και χρόνια τις δύο μεγαλύτερες εκκρεμότητες για την επιχείρηση. Σε αυτές ακριβώς τις δύο εκκρεμότητες, ήταν που επιχειρούσε να δώσει λύση η πρόταση του 2014, για τη "μικρή ΔΕΗ" .
Αφενός ο επενδυτής θα αποκτούσε πρόσβαση σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, αφετέρου έπαιρνε "προίκα" και σημαντικό αριθμό πελατών της ΔΕΗ, άρα έτσι θα άνοιγε η αγορά λιανικής, δίχως την ανάγκη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Τώρα και προκειμένου η επιχείρηση να συμμορφωθεί με την απόφαση, οι νομικοί του Δημοσίου και της ΔΕΗ καλούνται να βρουν λύσεις, οι οποίες όμως δεν μπορεί να διαφέρουν και πολύ από εκείνες που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Τέτοιες είναι το άνοιγμα νέων ορυχείων που θα περιέλθουν στα χέρια ιδιωτών, η μακροχρόνια εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων από ιδιώτες, η πώληση υφιστάμενων ορυχείων και λιγνιτικών μονάδων, ή μια λύση που θα μπορούσε να προσομοιάζει σε μοντέλα "Μικρής ΔΕΗ".
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΗΕυρωπαϊκό ΔικαστήριοΟικονομία
Σχετικά άρθρα