11:25 | 16/12/16
Ο Αφγανός δράστης που φέρεται να βίασε και να σκότωσε κόρη αξιωματούχου της ΕΕ είχε περάσει από την Ελλάδα
Στο κρίσιμο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπου αναμένεται να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο τις εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και κυρίως για το «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων μετά τις εξαγγελίες για διάθεση του πλεονάσματος σε οικονομικά ασθενείς.
Η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης και θα συμπεριλαμβάνει και το Προσφυγικό, που αποτέλεσε και βασικό θέμα χθες στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών χθες πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του φρικτού εγκλήματος στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να αναφέρθηκε ενοχλημένη στο γεγονός ότι ο Αφγανός δράστης που φέρεται να βίασε και να σκότωσε κόρη αξιωματούχου της ΕΕ είχε περάσει από την Ελλάδα, είχε συλληφθεί και αποφυλακιστεί, κάνοντας χρήση του ευεργετικού νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι συζητήσεις των ηγετών περιορίστηκαν στην εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το προσφυγικό ζήτημα, με έμφαση στον δρόμο της Κεντρικής Μεσογείου, που αφορά περισσότερο την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επισημάνθηκε το πρόβλημα στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η Α. Μέρκελ δεν διατήρησε υψηλούς τόνους για τη χώρα μας, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για την καλύτερη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Οι εξηγήσεις της Ελλάδας
Η θύελλα αντιδράσεων από την αποκάλυψη πως ο φερόμενος ως βιαστής και δολοφόνος της 19χρονης φοιτήτριας Μαρίας Λαντενμπέργκερ στο Φράινμπουργκ της Γερμανίας είναι το ίδιο πρόσωπο που καταδικάστηκε στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας 20χρονης και βρέθηκε εκτός φυλακής μετά από 1,5 χρόνο υποχρέωσαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στην οποία εξηγούν αναλυτικά όλες τις ενέργειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση
«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βiασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.
Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:
Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.
Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.
Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:
Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.
Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.
Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε».
Αναφερόμενοι δε στον επίμαχο νόμο που άναψε το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του νεαρού με όρους τονίζουν ότι
«Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα» . Και η ανακοίνωση καταλήγει
«Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».
Σχετικά άρθρα