Λιγότερα λουκέτα, περισσότερα νέα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λιγότερα λουκέτα, περισσότερα νέα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη

09:44 | 22/12/16
ligotera-loyketa-perissotera-nea-magazia-sth-thessalonikh

Σκληρά πλήρωσε την κρίση η συμπρωτεύουσα αυτά τα 8 χρόνια, αλλά υπάρχουν και σημάδια ανάκαμψης

Οι διαγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ήταν φέτος σημαντικά μειωμένες, κατά 33%, σε σχέση με
πέρυσι, οπότε είχαν φτάσει τις 1,090, ενώ φέτος περιορίστηκαν σε 730, ενώ οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 28,5%, αφού το 2015 είχαν κάνει έναρξη μόνο 256 επιχειρήσεις και φέτος 329.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, για οκτώ χρόνια το Επιμελητήριο έβλεπε τις επιχειρήσεις-μέλη του να λιγοστεύουν. Από 24.000 το 2008, έμειναν σήμερα λιγότερες από 18.000.

"Καθημερινά το 2016, δύο επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, που έχει και την ιδιότητα του πρώτου αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι ένα εξίσου δύσκολο έτος για τις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και συνολικά της χώρας.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται μια επενδυτική "έκρηξη" για να ορθοποδήσουν, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο στις τρέχουσες συνθήκες. "Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ άμεσα, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό να γίνει. Με την υπερφορολόγηση και το διωγμό που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποιος θα έρθει να επενδύσει; Γι'  αυτό και οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, αυτό γίνεται πλέον καθημερινά" υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση εργαζομένων και εργοδοτών στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει περιοριστεί κατά 50% στα χρόνια της κρίσης.

Όπως είπε, είναι τραγικό άνθρωποι που μέχρι χτες ήταν επιχειρηματίες να ζουν με τη σύνταξη των γονέων ή ακόμη και καταφεύγοντας  σε συσσίτια, ενώ χαρακτήρισε παρήγορο το γεγονός ότι στη διάρκεια των εορτών ένα μέρος του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους μπορεί να επιστρέψει στην πραγματικά οικονομία και τα καταστήματα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις και φόρους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Ορέστης Σχινάς

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών