Alpha Bank: Κερδοφορία, για τρίτο τρίμηνο, το α' τρίμηνο του 2017 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Alpha Bank: Κερδοφορία, για τρίτο τρίμηνο, το α' τρίμηνο του 2017

19:45 | 31/5/17

Τι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Υψηλή λειτουργική κερδοφορία, για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο παρουσίασε το α' τρίμηνο του έτους η Alpha Bank, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 48,1 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της διατηρήσεως της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με το μήνυμα που απηύθηνε με αφορμή τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, “η εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης συνεχίσθηκε επιτυχώς, με την ολοκλήρωση της πωλήσεως των δραστηριοτήτων μας στη Σερβία, στο πλαίσιο της αποεπενδύσεως από μη κύριες δραστηριότητες. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό αναπτύξεως εντός του 2017”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μαντζούνης, επικεντρώθηκε στα εξής στοιχεία:

"Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για την Τράπεζα, κατά το οποίο, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού, διατηρήθηκε η υψηλή λειτουργική κερδοφορία, ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή μας βάση και συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν σημαντικά σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης λειτουργικής αποδοτικότητας συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, επιτύχαμε αποκλιμάκωση των νέων μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για μείωση του συνόλου τους και την διαρκή βελτίωση της ποιότητος του δανειακού μας χαρτοφυλακίου”.

Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2017 κατά Ευρώ 1,3 δισ., σε Ευρώ 17 δισ. Τον Μάρτιο 2017, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 12,2 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 1 δισ. από τον Δεκέμβριο 2016.

Ειδικότερα, τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση ή 1,2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν κατά το α΄ τρίμηνο 2017 σε 305,1 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 279 εκατ. Ευρώ. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 46,3%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αναφορικά με την συνεχιζόμενη απομόχλευση του Ισολογισμού – η οποία δεν εμπόδισε τη συνέχιση της υψηλής  κερδοφορίας – σημειώνεται ότι μειώθηκε το Ενεργητικό κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε του σε 64,1δισ. ευρώ.Τα Δάνεια μετά από Συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 44,2 δισ. έναντι Ευρώ 45,8 δισ. το προηγούμενο έτος. Τα χρεόγραφα μειώθηκαν κατά Ευρώ 2,1 δισ. ή 20,9% σε ετήσια βάση.

Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τραπέζης διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε Ευρώ 8,8 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώνεται σε Ευρώ 5,7.

Τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017 έναντι Ευρώ 32,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 28,1 δισ.

Ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση σε επίπεδο Ομίλου ανήλθε σε 38,1% στο τέλος Μαρτίου 2017. Ο Δείκτης Καλύψεως Δανείων σε Καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 69%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός Δείκτης Καλύψεως, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 124%. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 53,8% σε επίπεδο Ομίλου.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2017, μειωμένες κατά 18,8% σε τριμηνιαία βάση, ανήλθαν σε Ευρώ 247 εκατ. και αντιστοιχούν σε 164 μoνάδες βάσεως έναντι 201 μονάδες βάσεως στο προηγούμενο τρίμηνο.

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 75,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2017, μειωμένα κατά 6,7% σε σύγκριση με την ενισχυμένη εποχική επίδοση του δ΄ τριμήνου 2016.

Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε 262,7 εκατ.ευρώ, μειωμένα κατά 3,7% σε ετήσια βάση και 7,7% σε τριμηνιαία βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του δικτύου. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,3% το α΄ τρίμηνο.

Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 246,8 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2017 ή σε 164 μονάδες βάσεως ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων. - Κέρδη μετά από Φόρους Ευρώ 48,1 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2017.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού

Απομόχλευση Ενεργητικού κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμόρφωσή του σε Ευρώ 64,1 δισ., κυρίως λόγω μειώσεως των υπολοίπων δανείων και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017, αυξημένα κατά Ευρώ 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 28,1 δισ., καθώς η εισροή καταθέσεων επιχειρήσεων αντιστάθμισε τις εκροές από τις καταθέσεις Ιδιωτών. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων, σε σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 1,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε  Ευρώ 17 δισ., ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών, της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων στις θυγατρικές στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Το α΄ τρίμηνο 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 111 εκατ. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 38,1% για τον Όμιλο στο τέλος Μαρτίου 2017. Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 123 εκατ. έναντι αυξήσεως Ευρώ 50 εκατ. των νέων Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 53,8% στο τέλος Μαρτίου 2017. - Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15,9 δισ. και αντιστοιχούν στο 26,4% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών