Γ. Στουρνάρας: Οι αγορές ζητούν αποφασιστική και τολμηρή δράση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γ. Στουρνάρας: Οι αγορές ζητούν αποφασιστική και τολμηρή δράση

20:32 | 31/5/17

Από την Φρανκφούρτη και το συνέδριο του Economist ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε να δράσουν άμεσα προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους παρουσίασε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Φρανκφούρτη.

Οι εταίροι, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικό και τολμηρό τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, πρόσθεσε, γιατί οι αγορές από τις οποίες θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μετά  καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να ξέρουν από τώρα αν το χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι.

Αλλωστε, όπως χαρακτηρηστικά, είπε “ούτε οι εταίροι, ούτε η Ελλάδα έχουν διάθεση για άλλο ένα μνημόνιο”.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αυτή θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μέτρα, που όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, όχι μόνο θα συντηρήσουν τη βιωσιμότητα, αλλά και θα ανοίξουν το δρόμο για το περίφημο QE. Eτσι, σταδιακά θα επιστρέψουμε στις αγορές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν άφησε την ευκαιρία να μην υπερτονίσει το πόσο βασική προτεραιότητα αποτελέι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης , για την οποία όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοσθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Από την άλλη πλευρά, αναφορά έγινε και στην "τεράστια πρόοδο" που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, από το 2010, στη διόρθωση των ανισορροπιών.

"Είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ" ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.
Χρέος

Ως προς το χρέος, η ανάλυση που παρουσιάστηκε

βασίζεται σε πρόταση μείωσης του πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ από το 3,5% του ΑΕΠ, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι αποφάσισε το Eurogroup της 22ας  Μαΐου, δηλαδή από το 2021.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε από τη Φρανκφούρτη την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος του χρέους, ως βασικής προϋπόθεσης για την ανάκαμψη.

Παρουσίασε μια πρόταση διευθέτησης, η οποία στηρίζεται στη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ, από το 2020.

 Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Εξάλλου, διευκρίνισε , αυτό είναι το "λιγότερο" που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Και πρόεσθεσε ότι οι διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εν κατακλείδι, παρά τις θετικές εξελίξεις, υπάρχουν ακόμη ορισμένες βασικές προκλήσεις για την οικονομία. Μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

-Ανεργία. Παρότι υποχωρεί, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (στο περίπου 23%). Η δημιουργία απασχόλησης, αν και ισχυρή, αφορά κυρίως προσωρινές και part time θέσεις εργασίας.
-Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανέβει σε μη βιώσιμα επίπεδα (179% του ΑΕΠ)

-Το υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα υπονομεύει την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών