09:53 | 31/5/17
Σε επίπεδο κορυφής ανεβάζει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με στόχο να υπάρξει τελική και συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 15 Ιουνίου
«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν το επόμενο διάστημα τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εξαντλήσει τα περιθώρια συνεννόησης και διαπραγμάτευσης για το χρέος με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ηγεσία της Ε.Ε., ώστε να μην πάει χαμένο και το ορόσημο της 15 Ιουνίου.Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης που θα καλύπτει όλες τις πλευρές ξεκίνησαν ήδη από προχθές και, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού στο News 24/7, αυτή ήταν μόνο… η αρχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε την περασμένη Δευτέρα με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτοχρόνως, χθες το Μαξίμου γνωστοποίησε και την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Τεστ συμμαχιών
Βεβαίως, κάθε τηλεφώνημα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, άλλες δυσκολίες, αλλά και προτεραιότητες. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ φέρεται να της επισήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Γερμανίας η αναζωπύρωση μίας ελληνικής κρίσης, ούτε το ενδεχόμενο να παραμείνει «ανοιχτό» ως τις γερμανικές εκλογές το ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα, προς τούτο, υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες που θέλουν το Βερολίνο να «κατανοεί» τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς –όπως και την ανάγκη της Ελλάδας να δείξει ότι ανακάμπτει και γυρίζει σελίδα, έπειτα από 7 χρόνια «μνημονιακών» δοκιμασιών.Σε ό,τι αφορά στον Γάλλο πρόεδρο, το κλίμα ήταν… σαφώς καλύτερο: άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση, κάτι που έκανε σθεναρά και ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ στο τελευταίο Eurogroup, στηρίζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και απορρίπτοντας την πρόταση Σόιμπλε.
Επαφών συνέχεια
Βεβαίως, αυτό που λένε κυβερνητικοί παράγοντες είναι πως πολλές από τις επαφές του πρωθυπουργού δε θα είναι ανακοινώσιμες, ενώ άλλες θα γνωστοποιούνται. Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κι άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης δεδομένο θεωρείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να επαναβεβαιώσει την στήριξη των χωρών του Νότου, αφού οι πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να βρίσκεται σε διαρκή και «ανοιχτή γραμμή» με την Ρώμη, αλλά και την Λισαβόνα, επιμένουν. Το ίδιο, αυτονοήτως, ισχύει και για την Λευκωσία, με την οποία η ανοιχτή γραμμή είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη, λόγω της αιφνίδιας κινητικότητας που επικρατεί στο Κυπριακό.Πάντως, από το μέτωπο του Νότου μάλλον θα… εξαιρεθεί η Μαδρίτη, αφού ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος ήταν εκείνος που ανέλαβε να… φέρει στο τραπέζι την πρόταση Σόιμπλε στο πρόσφατο Eurogroup –ίσως και για να εξασφαλίσει την στήριξη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στην φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του άτυπου οργάνου, όπως εικάζουν ορισμένοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πέραν των ανακοινώσιμων επαφών, πάντως, τα τηλέφωνα στο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά και στο… παρασκήνιο. Θεωρείται, για παράδειγμα, δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, ο Γιούνκερ σήμερα συναντάται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Αθήνα ποντάρει πολλά στην διαμεσολαβητική του προσπάθεια να πείσει τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας ότι δεν μπορεί να… έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Σενάρια «εθνικής συνεννόησης»
Όπως και να έχει, παρά την έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης και την αναγωγή της σχετικής συζήτησης για το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κορυφής, προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εξευρεθεί λύση στο Eurogroup της 15 Ιουνίου. Η παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 22 του ίδιου μήνα είναι μόνο «σχέδιο Β» εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς αυτό θα σήμαινε περισσότερη χρονοτριβή –με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.Σε κάθε περίπτωση, έως ότου η κυβέρνηση να έχει μία καθαρή εικόνα των συσχετισμών και των λύσεων που «παίζουν» για το ελληνικό ζήτημα, δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία στο εσωτερικό. Μάλιστα, χθες, μετά την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο «ραδιόφωνο 24/7» υπέρ της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αν ο κ. Μητσοτάκης καλέσει Μέρκελ-Σόιμπλε για να ενισχύσει την διαπραγμάτευση, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για σύσκεψη αρχηγών «σε αυτή τη φάση». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κράτησαν ορθάνοιχτο το σχετικό ενδεχόμενο, συμφωνώντας με την ουσία της παρέμβασης Παπαδημούλη: ότι, δηλαδή, η διαπραγματευτική μάχη για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι εθνική υπόθεση και αυτό «οφείλουν να το αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».
Francois Lenoir, Pool Photo via AP
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικά άρθρα