09:13 | 7/6/17
Αναβολή αλλά όχι ματαίωση της εξόδου στις αγορές θα σημάνει για την Ελλάδα η μεταχρονολόγηση της λύσης για το χρέος που προδιαγράφεται από το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής
Η ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση, έστω και αν δεν είναι άμεσα φανερό, είναι από μόνο του ένα βήμα από τα πολλά που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγεις και πάλι στις αγορές.Τούτο, γιατί παρά την αναβολή της χρηματοδότησης, ελάχιστη προϋπόθεση για να συνάψει πρόγραμμα διάσωσης των Ταμείο με κάποια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι ότι μελλοντικά υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του χρέους. Συνεπώς, ακόμη και η υπό προϋποθέσεις, ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεσμεύει περισσότερο από ότι σήμερα τους Ευρωπαίους για την συμφωνία σε λύση για χρέος, μέσα στο 14μηνο πρόγραμμα του Ταμείου. Είναι βέβαιο επίσης, ότι η λύση δεν μπορεί να συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος, αλλά μάλλον μετά τον σχηματισμό της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης και πριν το τέλος του χρόνου.
Άλλωστε και οι αγορές έχουν ήδη αφομοιώσει πλέον ότι η καθυστέρηση της λύσης για το χρέος έχει πολιτικά και όχι οικονομικά χαρακτηριστικά αφού το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από την Γερμανία που δεν θέλει να αναλάβει τώρα το πολιτικό κόστος.
Ωστόσο, εκείνο που περιμένουν περισσότερο ανυπόμονα είναι τον χρόνο που θα κάνει την κίνηση της η ΕΚΤ, για να εντάξει την Ελλάδα στο QE. Τούτο διότι εκτός από την πιστοποίηση της φερεγγυότητας που θα έδινε στα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούσε και ένα κυματοθραύστη για τις μελλοντικές εκδόσεις ειδικά για τους θεσμικούς επενδυτές (κυρίως τις τράπεζες) οι οποίες θα μπορούσαν εφεξής να διαθέσουν τα ελληνικά ομόλογα εξασφαλίζοντας ρευστότητα.
διασφαλίστε το QE, προχωρήστε στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών
Αυτό τόνισε και ο μεγαλοεπενδυτής της Eurobank και όχι μόνο Πράμ Γουάτσα τις ημέρες που βρέθηκε στην Ελλάδα «Η συμβουλή μου προς την κυβέρνηση είναι, διασφαλίστε το QE, προχωρήστε στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, και το χρέος δεν είναι τόσο σημαντικό. Εάν γίνουν αυτά, θα δείτε επενδύσεις να έρχονται και χρήματα να επιστρέφουν στην Ελλάδα» είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Η πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι είναι λίγες, λόγω του ΔΝΤ. Το Ταμείο στο δικό του πρόγραμμα θα πρέπει να επισυνάψει και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι αρνητική, αφού θα πρέπει να εξηγήσει στους «μετόχους» του γιατί δεν θα εκταμιεύει δόσεις προς την Ελλάδα. Συνεπώς η ΕΚΤ παρότι ανεξάρτητη, δεν θα μπορεί να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση χαρακτηρίζοντας το ελληνικό χρέος βιώσιμο βάζοντας την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Οι Γερμανικές εκλογές
Την λύση του προβλήματος είναι πιθανό να δώσουν οι Γερμανικές εκλογές. Τούτο, διότι ο νέος μεγάλος συνασπισμός που προαλείφεται μετά τις εκλογές φαίνεται ότι θα έχει τους σοσιαλδημοκράτες του SPD κατά τι ενισχυμένους. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η αντίδραση που υπήρχε και από τον Γερμανικό Τύπου κατά της στάσης του κ. Σόιμπλε στο ελληνικό θέμα, είναι εξαιρετικά απίθανο να επανέλθει στην ίδια θέση μετά τις Γερμανικές εκλογές.Ο επόμενος υπουργός οικονομικών θα αναγκαστεί από τα πράγματα να αντιμετωπίσει και το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος. Η πίεση θα έρθει κυρίως από το ΔΝΤ, αφού σε διαφορετική περίπτωση η διοίκηση του Ταμείου θα μείνει έκθετη από την απόφαση της να ενταχθεί ο Οργανισμός στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με την ανάλυση των μέτρων τα οποία θα έρθουν με περίπου ένα εξάμηνο καθυστέρηση, αν και είναι ξεκάθαρο ότι θα εφαρμοστούν από το 2018, θα λυθούν τα χέρια πρώτα της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, αλλά και του ΔΝΤ ώστε να αλλάξουν την άποψη τους για το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζοντάς το βιώσιμο.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να έχει ως «δίχτυ ασφαλείας» με την μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και το υπόλοιπο των 55δις από το δάνειο των 86 δις ευρώ, που έχει εγκριθεί από το 2015 και είναι απίθανο να απορροφηθεί στο σύνολο ως τα μέσα του 2018.
AP Photo/Michael Probst
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηελληνικό χρέοςΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων