20:14 | 3/7/17
Αντιπαράθεση για την βία της Χρυσής Αυγής, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, τις αιτιάσεις για παρεμβάσεις Καμμένου στη Δικαιοσύνη και τις επόμενες εκλογές
Σκληρές προσωπικές μάχες σχεδόν σε όλα τα πεδία, από την απόφαση του Εurogroup μέχρι τιςθετικές αντιδράσεις των αγορών και από την καταγγελλόμενη παρέμβαση Καμμένου στη Δικαιοσύνη μέχρι τις επίμαχες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στο Politico, έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Οι κόντρες των δύο αρχηγών, σε προσωπικό τόνο πολλές φορές, κυριάρχησαν στη συζήτηση με τον καθένα να επιχειρεί να φέρει τον αντίπαλό του σε θέση απολογούμενου. Τους συσχετισμούς επιχείρησε να αντιστρέψει εξαρχής ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει στη Βουλή να απολογηθεί για τη συμφωνία του Eurogroup. O κ. Τσίπρας τόνισε ότι η θετική αντίδραση των αγορών αλλά και η αξιολόγηση του οίκου Moody’s απέδειξαν ότι τελικά η συμφωνία ήταν θετική και διέψευσαν τους «ψευδοπροφήτες της καταστροφής». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει «χωρίς βιασύνη» και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και ζήτησε ο ίδιος τη συζήτηση για την Οικονομία έστρεψε τα φώτα σε ζητήματα Δικαιοσύνης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση θεσμική εκτροπή και καλώντας τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για την «ασχήμια» των παρεμβάσεων του Πάνου Καμμένου και τη «θεσμική χυδαιότητα» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν είχε ενημερωθεί για τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη αλλά και αν δέχεται να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του.
Αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι απέτυχε σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποστεί ήττα με «5 -0», ισχυρισμό τον οποίο επανέλαβε αργότερα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Γεννηματά ζήτησαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει "2+4" χρόνια μπροστά της και εκτίμησε ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα 15 μονάδων που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης τελικά θα διαψευστεί στις κάλπες.
Αντιπαράθεση για τη βία της Χρυσής Αυγής
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όμως όταν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θεσμική χυδαιότητα» τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Politico περί αποκλειστικών ευθυνών της Αριστεράς στην πολιτική βία στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής» και «ανιστόρητη» άποψη του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τις δολοφονίες Λαμπράκη, Πέτρουλα και Τεμπονέρα. Έπειτα από διαξιφισμούς επί μακρόν αλλά και έντονες αντιδράσεις των βουλευτών ο κ. Μητσοτάκης αναδιατύπωσε καταγγέλλοντας μεν τη βία της Χρυσής Αυγής αλλά επιμένοντας ότι η «άκρα αριστερά» αποτελεί τη μήτρα της τρομοκρατικής βίας στην μεταπολεμική Ελλάδα. Αποστάσεις από τη θέση του κ. Μητσοτάκη πήρε όμως και η Φώφη Γεννηματά η οποία ξεκαθάρισε ότι «η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχεται μόνο από την άκρα αριστερά». «Υπάρχει και η Χρυσή Αυγή και η ακροδεξιά ας μην το ξεχνάμε !» είπε. Η κυρία Γεννηματά άσκησε, όμως, σκληρότατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα του Eurogroup καταλογίζοντάς του ότι αποδέχθηκε τελικά όλες τις προτάσεις του Β. Σόιμπλε.Πολύ σκληρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση ήταν όμως και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι αποτελούν μια «κυβέρνηση βρώμικων αποστολών» σε βάρος του λαού η οποία παίρνει μάλιστα τα εύσημα των εταίρων για την αντιλαϊκή πολιτική της.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απάντησε σε υψηλούς τόνους στις επιθέσεις της ΝΔ για την συνομιλία του με τον ισοβίτη και κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει είτε πρόταση μομφής, είτε αίτηση συγκρότησης προανακριτικής εναντίον του. Φωτογράφισε, μάλιστα τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη της ΝΔ ως ενορχηστρωτές των επιθέσεων εναντίον του.
Αίσθηση προκάλεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος αποκάλυψε ότι πλέον δεν επιθυμεί να συμμετέχει το κόμμα του σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Σε διαφορετικό τόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπέρβαση του διπόλου Αριστεράς – Δεξιάς «για να φύγουμε από συντηρητικές λύσεις, όπως αυτές που υπηρετούν 30 μήνες τώρα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Παρέμβαση στη συζήτηση πραγματοποίησε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος αντέκρουσε τα περί «θεσμικής χυδαιότητας» που του επέρριψε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση του Πόθεν Έσχες της συζύγου του, για τα δάνεια της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων και για τη δωρεάν νοσηλεία συγγενικών προσώπων του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςβουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα