13:20 | 13/7/17
Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα κοινό ταμείο για να βοηθά τα μέλη της σε περίπτωση κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Ρέγκλινγκ. Τι είπε για την μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να τηρεί την συμφωνηθείσα πορεία των μεταρρυθμίσεων» . Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ο ΟΟΣΑ το έλαβε υπόψη στις προβλέψεις του. Αλλά η τάση ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες είναι πιο σημαντική και ο ΟΟΣΑ έχει πολύ πιο θετική άποψη για αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», παρατήρησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα όταν μια χώρα είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και αυτό αντανακλάται στις αυξανόμενες εξαγωγές. Για παράδειγμα, από την ιδιωτικοποίησή του λιμένα Πειραιά, ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων είναι 10 φορές μεγαλύτερος από ό, τι πριν. Δεν αυξάνεται μόνο ο τουρισμός, αλλά και η γεωργία και όλα όσα συνδέονται με την κατασκευή πλοίων», είπε.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ τάχθηκε υπέρ ενός μόνιμου προέδρου της Eurogroup που θα εκπροσωπεί την ευρωζώνη σε διεθνή φόρουμ, όπως η G7 ή το ΔΝΤ, δήλωσε ότι «Με τη Μέρκελ και τη Mακρόν οι πιθανότητες επιτυχίας της γερμανογαλλικής συνεργασίας είναι καλύτερες από ό, τι ποτέ για περισσότερο από 10 χρόνια» και δήλωσε ανοιχτός στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
«Είμαι υπέρ της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείουι, αλλά κατά των διπλών δομών με την Επιτροπή. Η σημερινή θεσμική οργάνωση των χωρών του προγράμματος του ΕΜΣ θα αντικατασταθεί σε μελλοντικές κρίσεις από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα συνεργάζεται με την Επιτροπή», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας περιορισμένης δημοσιονομικής ικανότητας στην Ευρωζώνη, η οποία θα βοηθάει προσωρινά τα κράτη μέλη που πλήττονται από μια ξαφνική μεγάλη κρίση. «Μια τέτοια περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να γίνει χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις ή αμοιβαία αναγνώριση χρεών», τόνισε.
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:ΕυρωζώνηΚλάους ΡέγκλινγκΟικονομία
Σχετικά άρθρα