23:44 | 13/7/17
Κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει μακροχρόνιο σχέδιο ενεργειακής πολιτικής. "Ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη και δεν είπε τίποτα για το μέλλον της ΔΕΗ", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις
Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντηση που είχε με πολίτες και οργανώσεις απόψε το βράδυ στο «Κέντρο της Γης» στο Ίλιον με θέμα το περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική, τονίζοντας ότι για τον ίδιο και τη ΝΔ η χάραξη μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα θέματα του λιγνίτη τόνισε ότι «Ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη και δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Η ταμπακιέρα αφορά το μέλλον της Δ.Ε.Η. και τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία – λυπάμαι που το λέω – δυστυχώς δεν υφίσταται». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση» λέγοντας ότι «η απεξάρτηση από το λιγνίτη» συνδέεται και με την ίδια την τύχη της ΔΕΗ» ενώ τόνισε πως «η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, είναι επιβεβλημένη».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «υπαρξιακή κρίση» της ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συνδέεται με το γεγονός ότι έχει ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Χάνει μερίδιο αγοράς και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί και από ένα παραγωγικό δυναμικό βάση μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας». Χαρακτήρισε, δε, ζητούμενο τον τρόπο που θα δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει αυτές οι μονάδες να αναβαθμιστούν για να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
«Πάντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης «θεωρούσα ότι το περιβάλλον είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εκμεταλλεύεται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως Ελλάδα».
Τόνισε τη σημασία της οικονομίας χαμηλού άνθρακα, της ανάπτυξης του χωροταξικού σχεδιασμού με προστασία του περιβάλλοντος, του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της προστασίας των δασών. Ξεκαθάρισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελούν προβλήματα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών καθώς έχουν ήδη λυθεί. «Η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες για αυτά τα ζητήματα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ θετικό βλέμμα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια είναι απόλυτη προτεραιότητα» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα χρήματα από το καινούργιο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” δεν επαρκούν για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Πρέπει να εντοπίσουμε και άλλους πόρους. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Για παράδειγμα, η Γαλλία συγκέντρωσε πόρους από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ και προχώρησε σε μια τολμηρή πρωτοβουλία στην αναβάθμιση του κτιριακού της δυναμικού. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα πρέπει να δοθούν και φορολογικά κίνητρα».
Μιλώντας για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το κόστος πρόληψης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους κατάσβεσης και αποκατάστασης. Επισήμανε, δε, ότι δεν έχουμε ως τώρα προχωρήσει – παρότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο – στις απαραίτητες μισθώσεις εναερίων μέσων για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΗΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠολιτική
Σχετικά άρθρα