19:32 | 13/7/17
Η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος είναι τα δύο «κλειδιά», ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr και την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ο Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει η χώρα μας να τεστάρει τις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ξεκινούν τώρα, ενώ επαναλαμβάνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει. «Η απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει ότι «τώρα, το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, για να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα».Άλλωστε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνει, πως για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη». Ο ίδιος τονίζει ερωτηθείς σχετικά με το γιατί αποφάσισε το Κολέγιο των Επιτρόπων την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος ότι «η περίπτωση είναι πάρα πολύ πειστική. Η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις μας λένε ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,6% το 2018. Ξεκάθαρα η Ελλάδα έχει διορθώσει το έλλειμμά της».
«Το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές και να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα» επισημαίνει ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ αναφορικά με το πότε η χώρας μας θα κάνει το βήμα εξόδου στις αγορές απαντά ότι «κανονικά πρέπει να γίνει με το τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι χώρες που ήταν σε προγράμματα προσπάθησαν να επιστρέψουν στις αγορές από πριν. Έτσι οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα». «Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας» λέει ακόμα.
Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντομπρόβσκις τονίζει ότι συνεπάγεται πως το πρόγραμμα είναι εντός στόχων και στο σκέλος της ανάπτυξης και έτσι, είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης. Ταυτόχρονα πάντως αφήνει αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ τονίζοντας ότι «η ανάλυσή του τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ ‘’προσεκτικές’’ υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα». Υπογραμμίζει δε αναφερόμενος στο Ταμείο, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση της Ελλάδας στην επικαιροποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τo conditionality του προγράμματος, άρα «πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Βάλντις ΝτομπρόβσκιςΚομισιόνΟικονομία
Σχετικά άρθρα