Παρέμβαση Τσίπρα για τη ρύπανση στον Σαρωνικό - Τι εντολές έδωσε ο πρωθυπουργός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Παρέμβαση Τσίπρα για τη ρύπανση στον Σαρωνικό - Τι εντολές έδωσε ο πρωθυπουργός

15:25 | 15/9/17

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, την λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για: την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων, την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων, την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Έρχονται ποινικές διώξεις για τους εμπλεκόμενους στην οικολογική καταστροφή

Να της αποσταλεί από το Λιμενικό Σώμα η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» το οποίο προκάλεσε περιβαλλοντική ρύπανση στον Σαρωνικό, ζήτησε εν τω μεταξύ η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή για το documentonews.gr, τα αδικήματα που έχουν εν προκειμένω διαπραχθεί είναι κακουργηματικής φύσης και οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σε βάρος κάθε υπευθύνου, κατά τον νόμο.

«Αισθητά βελτιωμένη η κατάσταση»

Αισθητά βελτιωμένη χαρακτηρίζουν εν τω μεταξύ στελέχη της εταιρείας απορρύπανσης την κατάσταση των περιοχών όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Με εντατικούς ρυθμούς, εξάλλου, συνεχίζεται και σήμερα από ειδικά σκάφη, ιδιωτικά και του Λιμενικού, ο καθαρισμός των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά και Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχουν δοθεί εντολές προς τις εταιρείες απορρύπανσης να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση. Χαρακτηρίζει, δε, το συμβάν «τραγικό» και σημειώνει και ότι «δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν».

«Οι δηλώσεις διαφόρων ειδικών και μη περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στη διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι ανυπολόγιστη» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «η πλοιοκτήτρια εταιρεία προς υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων της, επαναλαμβάνει ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και καμία καταγγελία δεν έγινε ποτέ από κανέναν ναυτικό σχετικά με την αξιοπλοΐα του δεξαμενόπλοιου».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών