Υποχώρηση ΔΝΤ για τις τράπεζες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Υποχώρηση ΔΝΤ για τις τράπεζες

22:02 | 27/9/17

Σε συμβιβασμό με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως οδηγείται το ΔΝΤ, ενώ δεν προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης του AQR των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων

Σε συμβιβασμό φαίνεται πως οδηγείται ΔΝΤ και ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ. Πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφέρουν πως από πλευράς ΔΝΤ δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για το θέμα των τραπεζών. "Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη" σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως είπε άλλωστε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, πως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι όπως σημείωσε «θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους». Επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως ανέφερε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Μήνυμα από Δραγασάκη

Μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε άλλωστε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης. Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αιτήματα που θέτει το Δ.Ν.Τ ο κ. Δραγασακης  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαικοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και οικονομία».

Δεν υπάρχει κανένας λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού(ΑQR) των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα πανευρωπαϊκό στρες τεστ, είναι προγραμματισμένο για το 2018, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. "Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται (το AQR), δεδομένου του γεγονότος ότι από την ΕΚΤ προγραμματίζεται πανευρωπαϊκά stress test για το 2018" δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι μόνο η ΕΚΤ, ως επιβλέπουσα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ζητήσει τέτοια επανεξέταση.

Λευτέρης Σαββίδης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών