Η μάχη της ΝΔ για πλεόνασμα και διανομή μερίσματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η μάχη της ΝΔ για πλεόνασμα και διανομή μερίσματος

10:46 | 10/11/17

Γιατί ο Μητσοτάκης μιλάει για κλιμακωτή έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο της διανομής μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Το ζήτημα των πλειστηριασμών μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την ΠΟΜΙΔΑ

Η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι από τις βασικές κοινοβουλευτικές μάχες που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η ηγετική ομάδα της ΝΔ. Χτες η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη ερωτηθείσα σχετικά δεν αποσαφήνισε την τελική στάση στη βουλή της ΝΔ λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να φέρει την πρότασή της να τη δούμε», αλλά ξεκαθάρισε ότι «η πρόταση της ΝΔ κινείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Η ΝΔ έχει προαναγγείλει δια του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη την κατάθεση τροπολογίας για τη διανομή μέρους του πλεονάσματος που περιλαμβάνει εφάπαξ επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και την κλιμακωτή έκπτωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με το ποσό του φόρου που καλείται να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας.

«Το υπερπλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης, και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι προϊόν στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Είναι ανάγκη ένα μέρος αυτού να αναδιανεμηθεί με βάση τα κριτήρια που ήδη έχουμε προτείνει» τόνισε η κα Σπυράκη.

Σε κάθε περίπτωση για τη ΝΔ κύριο μέλημα είναι να αποφευχθούν επικοινωνιακές αστοχίες ανάλογες με την περσινή στάση της στην καταβολή του εφάπαξ επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να στείλει το μήνυμα φέτος ότι εννοεί αυτά που υπόσχεται για μείωση της φορολογίας και ιδίως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θεωρείται στο γαλάζιο στρατόπεδο κομβικό ζήτημα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και τη διάρρηξη των δεσμών της κεντροδεξιάς με παραδοσιακές κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζονταν πολιτικά μέσα από τη ΝΔ.

Από εκεί και πέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτεραιότητα αποτελεί και το να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει αν εξετάζει ή αν υπάρχει ήδη συμφωνία για πλειστηριασμούς με όριο την εμπορική αξία των 300 χιλιάδων ευρώ. Βεβαίως την ίδια στιγμή η ΝΔ δεν έχει αποσαφηνίσει τη δική της θέση για το θέμα και το αν συμφωνεί ή όχι με τη σύνδεση των πλειστηριασμών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Το θέμα θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει στις 11 σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διοικητικό συμβούλιο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών