10:37 | 24/11/17
Επίθεση ΝΔ σε Βούτση και Κοτζιά. Αποστάσεις από Κακλαμάνη και στήριξη στον πρόεδρο της βουλής. Αλλαγή πλεύσης της ΝΔ που συμπαρατάχθηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφορικά με την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων. Γιατί η ΝΔ επιμένει να μιλάει για «σκάνδαλο Καμμένου»
Για δεύτερη συνεχή μέρα χτες η ΝΔ βρέθηκε στην ανάγκη να ανασκευάσει τη θέση της σε ότι αφορά την εξέλιξη του ζητήματος του Πάνου Καμμένου. Προχτές ήταν η στάση της στο αίτημα του πρωθυπουργού για αναβολή της συζήτησης, χτες ήταν η άρνηση του προεδρείου της βουλής να κάνει αποδεκτό για τα πρακτικά το απόρρητο έγγραφο που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος.Πιο συγκεκριμένα μετά από μια μέρα επίσημης σιωπής η ΝΔ αποδοκίμασε το Νίκο Βούτση για «πρωτοφανή άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζεται με το σκάνδαλο Καμμένου» και έστρεψε τα πυρά της και κατά του Νίκου Κοτζιά κατηγορώντας τον ότι απειλεί με ποινές τη δημοσίευση των εγγράφων. Το γεγονός αυτό καταρχήν έρχεται σε πλήρη διάσταση με τη στάση του βουλευτή της και αντιπροέδρου της βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είχε αρνηθεί ως προεδρεύοντας στη διαδικασία να κάνει αποδεκτό για τα πρακτικά της βουλής το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος. Επιπλέον συνιστά επί της ουσίας μία ακόμα αλλαγή στάσης καθώς ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας την προηγούμενη μέρα είχε χαρακτηρίσει ορθή τη στάση του κ. Κακλαμάνη διατηρώντας αποστάσεις από την κίνηση του κ. Λοβέρδου και κατ’ επέκταση από την πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που είχε ζητήσει να έχει πρόσβαση στο έγγραφο και είχε καταγγείλει «κουκούλωμα».
Ο κ. Κακλαμάνης πάντως με δηλώσεις του (ΕΡΤ) επέμεινε στη στάση του λέγοντας ότι «θα ήταν ατόπημα να παραλάβω τα έγγραφα», ενώ διαχώρισε τη θέση του και από την επίθεση της ΝΔ Νίκο Βούτση λέγοντας σχετικά με την άρνηση της βουλής να γίνει δεκτό το έγγραφο και την επίδοσή του στο γ.γ. της κυβέρνησης, ότι η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ήταν ομόφωνη, «δεν διαφώνησε κανείς».
Κατ’ ουσίαν πάντως στη ΝΔ δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στρατηγικής, αλλά η εναλλαγή αυτή στις θέσεις εξηγείται από το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει την ένταση με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς του πρωθυπουργού σε ένα πεδίο όπως αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος -γι’ αυτό άλλωστε γίνεται λόγος από τη ΝΔ για «σκάνδαλο Καμμένου»- διότι σ’ αυτό τον τομέα το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να υπερέχει της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν υπόψη τους στο Μοσχάτο.
Γι’ αυτό άλλωστε και στη ΝΔ προετοιμάζονται για σκληρό ροκ ενόψει της Δευτέρας ενώ οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Μάλιστα ενόψει της συζήτησης στη βουλή τη Δευτέρα το επικρατέστερο σενάριο είναι να έχει ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Μάκης Βορίδης, (συζητείται και η περίπτωση του Νίκου Δένδια), ενώ στους ομιλητές είχε συμπεριλφθεί από την προηγούμενη Τρίτη και ο Άδωνις Γεωργιάδης (αντί του Σάββα Αναστασιάδη). Ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας θα απουσιάζει στο εξωτερικό, σε προγραμματισμένο ταξίδι σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Αν και όλα αυτά μικρή σημασία έχουν από τη στιγμή που η συζήτηση αυτής της επερώτησης αναμένεται να γίνει σε επίπεδο αρχηγών με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να διασταυρώνουν απευθείας τα ξίφη τους.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα