13:07 | 24/11/17
O πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στη Figaro στέλνει πολλαπλά μηνύματα στους Ευρωπαίους πολιτικούς και επενδυτές. Αναφέρθηκε στις κοινές ελπίδες και όραμα με τον Μακρόν. Κάλεσε τους εταίρους να είναι πιο γενναιόδωροι με το χρέος. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα σήκωσε το βάρος όλης της Ευρώπης στο προσφυγικό
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές. Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη». Το σήμα αυτό, με πολλούς αποδέκτες, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια 20λεπτης συνέντευξης που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Μια συνέντευξη που αναδημοσιεύεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα και άλλων, εκτός της "Figaro", έγκριτων ευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως "El Pais", "La Repubblica" και άλλων.Επιπλέον, «εκεί όπου όλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε. Έχουμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Όλες οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών και αγορών, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα τελειώσει με αυτήν την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018. Για αυτό δουλεύουμε σκληρά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ίσως για πρώτη φορά αυτό δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη».
Εστιάζοντας στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπήρξε αύξηση 160% των ξένων άμεσων επενδύσεων το 2016, και αύξηση 170% το α' εξάμηνο του 2017. «Ξεπεράσαμε την 5ετία της αποεπένδυσης, είμαστε σε πολύ θετική τροχιά», συμπέρανε. Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική σύγκλιση, κοινωνική συνοχή, ασφάλεια, σταθερότητα. Για αυτό η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη».
«Η Ελλάδα είναι ευκαιρία»
Ερωτηθείς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η Ελλάδα, αλλά και για την αυξημένη παρουσία κινεζικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε: Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, το κενό καλύπτεται. Και, «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν για την Ευρώπη, αξιολόγηση, τιμωρία και λιτότητα. Για άλλους ήταν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, οι Κινέζοι άρπαξαν την ευκαιρία και όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει».
Παράλληλα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα την περίοδο αυτή, σε συνδυασμό όμως με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως:
-Είναι χώρα του ευρώ.-Είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
-Διαθέτει δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο.
Εν κατακλείδι, «η Ελλάδα είναι ευκαιρία. Αν δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι, θα το αντιληφθούν κάποιοι άλλοι», σημείωσε, ενώ εξήρε πάντως το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες. Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξανακερδίσει την εργασία και για αυτό, «χρειαζόμαστε επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι άλλο πράγμα η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλο, η τήρηση της νομιμότητας. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις συντελούνται εξάλλου στο Δημόσιο με τη συνδρομή της γαλλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει για το πλήγμα κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Έτσι, δεν θα χρειάζεται πια ο επενδυτής να κάνει αυτό που έκανε για πολλά χρόνια, να δίνει δηλαδή χρήματα κάτω από το τραπέζι.
«Κοινές ελπίδες και όραμα με τον Εμ. Μακρόν»Για τις σχέσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο με τον οποίον συναντάται σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως έχει μια «διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνία», χωρίς να κρύψει και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν οι δύο ηγέτες. Θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ιδέας είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη ανέφερε, όμως οι ομιλίες Μακρόν-Τσίπρα στην Πνύκα είχαν πολύ περισσότερα κοινά σημεία από όσα θα ανέμενε κανείς, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Και η παρουσία του Γάλλου Προέδρου είναι μια ευκαιρία για «να σπρώξουμε όλοι μαζί (…) στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης».
Ωστόσο, «μοιραζόμαστε κοινές ελπίδες, κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης», συνεχίζοντας έτσι και «τη μακρά παράδοση καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών». Το κοινό όραμα για μια πιο ελκυστική Ευρώπη, ιδίως για τη νέα γενιά. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν δεν κάνουμε γενναία βήματα», για παράδειγμα στην εκδημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών, σημείωσε και συνέχισε: «Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι φόρουμ συζήτησης ηγετών και τεχνοκρατών, που στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός, αυτός που έχει την οικονομική ηγεμονία, δηλαδή η Γερμανία». Ακόμη, οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, μοιράζονται το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με την ανάδυση εθνικισμών και σοβινισμών.
«Μεγαλύτερη γενναιότητα» να δείξουν οι εταίροι για το χρέος
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν πολύ βαρύ το τίμημα μιας ευρωπαϊκής κρίσης και τις λανθασμένες συνταγές για την αντιμετώπισή της. «Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάρα πολύ μεγάλες», σημείωσε με έμφαση, ενώ αναφέρθηκε και στην τιμωρητική διάθεση κάποιων κατά το α' εξάμηνο του 2015. «Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, διασώσαμε την παρουσία της χώρας μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ. Αποφύγαμε λογικές διαιρέσεων που κάποιοι είχαν ετοιμάσει. Καταφέραμε μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή» εν συγκρίσει με εκείνην τα πρώτα πέντε χρόνια.
Όλο το βάρος της Ευρώπης πήρε η Ελλάδα στο προσφυγικόΣτο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φορτώθηκε το βάρος όλης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε την ευρω-τουρκική συμφωνία, «δύσκολη αλλά αναγκαία». Δήλωσε περήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα (πρόσβαση στην εκπαίδευση, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση).
Στα νησιά η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καλή, λόγω της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. Οι διαδικασίες για το άσυλο, χρονοβόρες, αλλά «προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του χειμώνα», π.χ. και μέσω ενοικίασης χώρων με πόρους της κυβέρνησης. Το πρόβλημα απαιτεί συνολική στρατηγική, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και στο ενδεχόμενο να τού θέσει το ζήτημα ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τού εξηγήσει στην περίπτωση αυτή ότι στην Ελλάδα ως ευνομούμενη χώρα της Ε.Ε. ισχύει απολύτως η διάκριση των εξουσιών. «Στην Ελλάδα δεν αποφασίζω εγώ, η εκτελεστική εξουσία σε θέματα που είναι αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις με τους γείτονες ήταν πάντοτε δύσκολες, αλλά η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, και μπορεί να προσδώσει θετικά όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην προσπάθεια της Ευρώπης για εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σφαίρα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑLe Figaro
Σχετικά άρθρα