Ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που θα ψάξει μετεωρίτες στην Ανταρκτική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που θα ψάξει μετεωρίτες στην Ανταρκτική

13:48 | 24/11/17

Συμμετέχει σε ειδική αποστολή της NASA και θα εργαστεί σε συνθήκες έως -30 βαθμών Κελσίου

Στο «θησαυροφυλάκιο» των μετεωριτών, στην Ανταρκτική, θα βρεθεί ο Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει στην ειδική αποστολή της NASA ΑNSMET (The Antarctic Search for Meteorites).

Η Ανταρκτική επιλέχθηκε για τις συγκεκριμένες αποστολές επειδή στην περιοχή υπάρχει «ένας φυσικός μηχανισμός συγκέντρωσης μετεωριτών», όπως εξηγεί ο κ. Μπαζιώτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ. Περίπου 22.000 μετεωρίτες έχουν έρθει στο φως από την Ανταρκτική σε σύνολο κάπου 57.000 μετεωριτών που έχουν ανακαλυφθεί στη γη. «Ένας πολύ σημαντικός θησαυρός», όπως λέει.

Στο βιογραφικό του, ο κ. Μπαζιώτης έχει και τη μελέτη του πιο σημαντικού μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που είχε πέσει στη Γη τον Ιούλιο του 2011 ενώ ακολούθησε η μελέτη και άλλων σημαντικών μετεωριτών.


«Πριν λίγες ημέρες έκλεισα μια ακόμη επιστημονική εργασία, σε περιοδικό πάλι του ομίλου Nature, για έναν μετεωρίτη που έπεσε στη γη το 1828, στη Γαλλία, στην περίπτωση του οποίου έχω πάλι ανακαλύψει κάποια συγκεκριμένα ορυκτολογικά συστατικά στο εσωτερικό του συγκεκριμένου μετεωρίτη που ανακαλύπτονται για πρώτη φορά. Αποτελέσματα που δεν έχουν δημοσιευθεί από κάποιον άλλον επιστήμονα. Μια εργασία που ελπίζω να δημοσιευθεί σύντομα και ενόσω είμαι στην Ανταρκτική» προσθέτει.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει Έλληνας σε αυτή την αποστολή, είτε από ελληνικό πανεπιστήμιο είτε από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαζιώτης, όπως σχεδόν κάθε χρόνο τα μέλη της αποστολής είναι οκτώ, δύο ορειβάτες και οι υπόλοιποι επιστήμονες από ερευνητικά αντικείμενα που είναι κοντά στην πλανητική επιστήμη.

«Οκτώ θα είμαστε και φέτος στην Ανταρκτική, ενώ θα χωριστούμε σε δύο ομάδες των τεσσάρων» συνεχίζει, «η μία ομάδα, η ομάδα Α, θα πάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή και θα παραμείνει στον πάγο για έξι εβδομάδες και θα προσπαθεί να κάνει αναζήτηση των μετεωριτών συστηματικά. Η δεύτερη ομάδα, στην οποία συμμετέχω εγώ, θεωρητικά είναι έχει μια πιο δύσκολη αποστολή και αυτό γιατί κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει να αλλάζουμε περιοχή έρευνας.

Οι δύο εκ των τριών περιοχών, καθώς συνολικά θα παραμείνουμε και εμείς έξι εβδομάδες, είναι εντελώς νέες για την αποστολή ΑΝΣΜΕΤ και πιθανώς κανείς άλλος ειδικός δεν έχει επισκεφθεί τις περιοχές αυτές. Αυτά που μας λένε οι επιστήμονες είναι ότι προσπαθούμε φέτος να “βάλουμε μπότα” στους πάγους στις συγκεκριμένες περιοχές. Να κάνουμε αναγνώριση των περιοχών να δούμε κατά πόσο υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση μετεωριτών, ώστε να “χτίσουμε” για επόμενες αποστολές. Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζουμε από φέτος αν αυτές οι περιοχές έχουν υψηλό δυναμικό συγκέντρωσης μετεωριτών».


Η αποστολή θα γίνει καλοκαίρι στην Ανταρκτική, με θερμοκρασίες δηλαδή από -20, -25 , -30 μπορεί ακόμη και -15 βαθμούς Κελσίου. Το πρόβλημα εκεί είναι κυρίως ο αέρας, κατά τον κ. Μπαζιώτη.

«Αυτό που πάμε να ανακαλύψουμε είναι τα πρώτα ίχνη δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος μέσω ανάκτησης μετεωριτών, των λεγόμενων χονδριτών μετεωριτών αλλά ελπίζω να βρούμε και μετεωρίτες και με προέλευση τον πλανήτη Άρη. Εκεί είναι πιο δύσκολο από πλευράς πιθανοτήτων να βρούμε αλλά αν βρούμε σίγουρα θα βοηθήσουμε στο να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα το εσωτερικό και την επιφάνεια, το πώς εξελίχθηκε, πώς δημιουργήθηκε η επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Θα αναμέναμε φυσικά πάλι την εύρεση μετεωριτών με πολύ μεγάλο βαθμό σπανιότητας με προέλευση την Σελήνη, ή άλλους αστεροειδείς όπως είναι ο Σέρες ή ο Βέρτα.


Αναζητούμε τα ίχνη του διαστήματος, τα ίχνη δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, δεδομένα που βεβαίως απλόχερα η φύση μας παρέχει μέσω της άφιξης των μετεωριτών στη Γη. Φυσικά υπάρχουν και επιστήμονες που ασχολούνται με το πεδίο της Εξωβιολογίας. Αυτοί θα αναζητήσουν ίχνη οργανισμών ή οργανικής προέλευσης χημικών στοιχείων μέσα σε αυτούς τους μετεωρίτες. Επομένως είναι μία αποστολή η οποία, όταν επιστρέψουμε τα δείγματα στη ΝΑΣΑ, αναμένεται να δώσει απαντήσεις με τη μελέτη σε πολλά και διαφορετικά θέματα» καταλήγει ο κ. Μπαζιώτης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας επιστήμονας αναχωρεί στις 26 Νοεμβρίου 2017 από το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, ενώ στις 28 Νοεμβρίου οι επιστήμονες είναι προγραμματισμένο να βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία και στις 30 του ίδιου μήνα στην Ανταρκτική.

Εφόσον όλα προχωρήσουν με βάση τον προγραμματισμό ήδη την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη η διεθνής αποστολή των επιστημόνων θα βρίσκεται στην αμερικανική βάση, όπου θα εκπαιδευτεί.

Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών