09:51 | 12/1/18
Ιδιώτες εκτιμητές θα δώσουν τις πρώτες ενδεικτικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τις 10.000 νέες αντικειμενικές ζώνες σε όλη τη χώρα
Ξεκινά σήμερα διαδικασία των αιτήσεων των ιδιωτών εκτιμητών που θα δώσουν τις πρώτες ενδεικτικές τιμές ακινήτων πάνω στις οποίες θα «χτιστούν» και οι 10.000 νέες αντικειμενικές ζώνες όλης της χώρας.Η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου έχει κάνει πρόσφατα την εκτίμηση ότι οι νέες αντικειμενικές οι οποίες θα πρέπει να είναι ίδιες με τις εμπορικές θα πρέπει να είναι έτοιμες ως το τέλος Μαρτίου. Το αναθεωρημένο μνημόνιο δίνει περιθώριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι και το τέλος Μαΐου δηλαδή στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Ωστόσο και αυτήν την φορά ο δρόμος για τις νέες αντικειμενικές δεν θα είναι εύκολος. Οι ιδιώτες εκτιμητές δεν είναι παραπάνω από 600 σε όλοι την χώρα και οι περισσότεροι βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ευνόητους λόγους. Η πρόσκληση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου προβλέπει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν από τις 12 Ιανουαρίου και ο κάθε εκτιμητής που θα διορίζεται (οι διορισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν το τρίτο δεκαήμερο του μήνα) θα πρέπει να δώσει τιμές για τις περιοχές που θα αναλάβει μέσα σε 20 ημέρες.
Για το σκοπό υλοποίησης του έργου αυτού, θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.) ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώσουν το προαναφερόμενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης. Επιπρόσθετα, κάθε εκτιμητής θα μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμα ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή pdf ή zip, το οποίο θα περιέχει οποιαδήποτε άλλα συνοδευτικά υποστηρικτικά έγγραφα κρίνει σκόπιμο, προκειμένου να στηρίξουν την εισήγηση.
Οι τιμές ζώνης
Αν το ενδιαφέρον των ιδιωτών εκτιμητών είναι το προσδοκώμενο τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν στις 75 τοπικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν οι οποίες θα προσθέτουν τους υπόλοιπους συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνουν τις τιμές ζώνης δηλαδή το Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), Εμπορικότητας (ΣΕ), Συμμετοχής Οικοπέδου (ΣΣΟ), Οικοπέδου (ΣΟ) και Εκμετάλλευσης Ισογείου (Κ), και οι επιτροπές θα έχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουν την εργασία τους αφού θα πρέπει να δώσουν την εισήγησή τους ένα μήνα μετά την λήψη των στοιχείων από τους ιδιώτες εκτιμητές .Το έργο των επιτροπών δεν θα είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει να αναμορφώσουν αντικειμενικές αξίες που έλκουν την καταγωγή τους από το 2008. Εξ αυτού μπορεί να προκύψουν διαφορές στις αρχές εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για την ίδια ζώνη της τάξης του 30-40 ή και 50% δημιουργώντας πρόβλημα στον προσδιορισμό μέσης τιμής ζώνης.
Φθηνότερες οι ακριβές, ακριβότερες οι φθηνές
Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει επισημαίνουν εδώ και καιρό στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι ότι οι τιμές δεν θα έχουν οριζόντια μείωση αλλά θα έχουν αυξομειώσεις με τις τιμές στις μεσοαστικές και υποβαθμισμένες περιοχές (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Λιόσια ) να αυξάνονται σε αυτές στις ακριβές περιοχές (Ψυχικό, Βουλιαγμένη) να μειώνονται.
Τούτο αναμένεται να να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα βασίζεται στις νέες αντικειμενικές αλλά και των υπολοίπων φόρων ακινήτων όπως ο φόρος μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ακίνητααντικειμενικές αξίες ακινήτωνΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων