13:12 | 14/3/18
"Δεν απειλείται η ασφάλεια μιας χώρας από ένα μικρό λάθος που οδήγησε τους στρατιώτες 100 μέτρα στην τουρκική επικράτεια" είπε ο έλληνας επίτροπος
«Το περιστατικό με τους δύο στρατιώτες, που κατά λάθος πέρασαν στην άλλη πλευρά σε περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα –είναι φυσικά σύνορα δεν υπάρχουν τείχη και φράχτες- έχει επιβαρύνει το κλίμα γιατί έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις. Δεν απειλείται η ασφάλεια μιας χώρας από ένα μικρό λάθος που οδήγησε τους στρατιώτες 100 μέτρα στην τουρκική επικράτεια. Ελπίζω οι δύο να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα».Τάδε έφη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τη νέα απόφαση της Κομισιόν να δώσει 3 δις. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.
«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει. Και δεν επηρεάστηκε ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Οι μεταναστευτικές έχουν πέσει από τις 13.000 διελεύσεις σε μικρούς αριθμούς, η Τουρκία φιλοξενεί στην επικράτειά της πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τα χρήματα αυτά δεν δίνονται στην Τουρκία, αλλά στο Ταμείο που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία», απάντησε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.
«Η διαχείριση των χρημάτων κυρίως έχει ανατεθεί στον ΔOM και στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Παρόλο που ακούστηκε ότι δεν δόθηκαν, σας διαβεβαιώνω ότι όλα δόθηκαν. Έχουμε ένα νέο αντίστοιχο ποσό, 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 2 δισ. από τα κράτη-μέλη. Υπάρχου και κάποιες αντιρρήσεις, το θέμα θα συζητηθεί. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι με βάση τη θετική και αποτελεσματική, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Γιατί όλοι ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν η συνεννόηση κατέρρεε», συμπλήρωσε.
«Είναι αλήθεια ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από διάφορα στάδια τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της ΕΕ η συνεννόηση να συνεχιστεί και στο μέλλον. Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος και των σχέσεων –αφήνοντας στην άκρη όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια- είναι προς όφελος και της Ευρώπης και της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Κύπρου. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία 30 χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση και ο ρεαλισμός. Και πως η συνεννόηση θα συνεχιστεί», κατέληξε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΈβροςΕλλάδαΈλληνες στρατιωτικοίΚόσμοςΠολιτικήστρατιωτικοίΤουρκία
Σχετικά άρθρα