Νέο πακέτο 3 δισ. ευρώ από την Εε στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέο πακέτο 3 δισ. ευρώ από την Εε στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού

15:08 | 14/3/18

Λίγες μόλις ώρες πριν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ κρίνεται ως "αναποτελεσματική"

Ακόμη 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Παρά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι τα 9 δισ. που έχουν δοθεί στην Τουρκία για προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή πέφτουν σε κενό, η Κομισιόν εκτιμά ότι η συμφωνία για το προσφυγικό λειτουργεί και αποφασίζει σήμερα την εκταμίευση της δεύτερης δόσης. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Επιτροπής «τραβάει το αυτί» στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία.

«Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς οι παράτυπες και επικίνδυνες αφίξεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν μείωση κατά 97 % σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της δήλωσης. Η Επιτροπή δρομολογεί σήμερα την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση των προσφύγων στην Τουρκία, δεδομένου ότι το πρώτο μέρος της Διευκόλυνσης είχε διατεθεί πλήρως μέσω συμβάσεων έως τα τέλη του 2017», σημειώνεται στην έκθεση προόδου που έχει σημειωθεί στο μεταναστευτικό, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Εκτός από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. EUR της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, «οι ελληνικές Αρχές, από την πλευρά τους, θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των επιστροφών προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της δήλωσης, μεταξύ άλλων μέσω των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην εθνική νομοθεσία περί ασύλου», αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Το Συμβούλιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία.

Πώς κρίνει η Κομισιόν τη δουλειά στο προσφυγικό

Η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίησή της για όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο προσφυγικό:

-Εντατικοποιήθηκαν περαιτέρω οι προσπάθειες κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, με μεγάλη έμφαση στη διάσωση ανθρώπων, στην προστασία των μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής και στην οικειοθελή επιστροφή και την επανένταξη στις χώρες προέλευσης: Πάνω από 285 000 μετανάστες διασώθηκαν στο πλαίσιο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Μεσόγειο από τον Φεβρουάριο του 2016 και το 2017 περισσότεροι από 2 000 μετανάστες διασώθηκαν στην έρημο μετά την εγκατάλειψή τους από διακινητές.

-Η κοινή ομάδα δράσης Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Εθνών η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2017 βοήθησε περισσότερους από 15 000 μετανάστες να επιστρέψουν από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής τους σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). Επιπλέον, πάνω από 1 300 μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Λιβύη στο πλαίσιο του νέου, χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ μηχανισμού έκτακτης διέλευσης της UNHCR, και αναμένεται πλέον να επανεγκατασταθούν σύντομα στην Ευρώπη. Θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για την απομάκρυνση των μεταναστών υπό κράτηση, ώστε να τερματιστούν οι άθλιες συνθήκες κράτησής τους, καθώς και για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρομετανάστευσης και διακίνησης ανθρώπων.

-Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική συνεχίζει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων και στην παροχή προστασίας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και διακίνησης ανθρώπων, δεδομένου ότι υπάρχουν, πλέον, 147 προγράμματα, με ποσό ύψους 2,5 δισ. EUR, συνολικά, κατά μήκος του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, στο Κέρας της Αφρικής και στη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, εξακολουθεί να λείπει ποσό άνω του 1 δισ. EUR για το σημαντικό έργο που έχουμε μπροστά μας.

-Το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από τον ιδιωτικό τομέα. Η απόκριση στην πρώτη πρόσκληση για υποβολή επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων ήταν πολύ ενθαρρυντική. Πρόσθετες συνεισφορές από τα κράτη μέλη θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ουσιαστικής σημασίας για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης.

-O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής παρέχει σήμερα στήριξη στους εθνικούς συνοριοφύλακες με 1 350 απεσταλμένους εμπειρογνώμονες κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών διαδρομών, αλλά απαιτούνται περισσότερες συνεισφορές όσον αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό για να διατηρηθούν οι τρέχουσες επιχειρήσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, έτσι ώστε να αντανακλάται το γεγονός ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα που απαιτούν συλλογική και από κοινού δράση από τις εθνικές και τις ενωσιακές αρχές.

-Σημαντική πρόοδος σημειώνεται ως προς τη βελτίωση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής όσον αφορά την επιστροφή. Από το προηγούμενο καλοκαίρι, έχουν συναφθεί πρακτικές ρυθμίσεις για την επιστροφή με τρεις επιπλέον χώρες προέλευσης, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με αρκετές άλλες χώρες εταίρους. Η Επιτροπή προτείνει επίσης σήμερα να θεσπιστεί νέος μηχανισμός για την ενεργοποίηση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη διεκπεραίωση των θεωρήσεων, όταν μια χώρα εταίρος δεν συνεργάζεται επαρκώς όσον αφορά την επανεισδοχή. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων επιστροφής έλαβε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η επιστροφή των μεταναστών πραγματοποιείται όντως στο πλαίσιο αυτών των κοινών επιχειρήσεων. Από τα μέσα Οκτωβρίου 2017, ο Οργανισμός παρείχε στήριξη σε 135 επιχειρήσεις επιστροφής, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιστροφή 4 000 ατόμων, περίπου.

-Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 ολοκληρώθηκε επίσης με επιτυχία το 2017, με την ασφαλή μεταφορά 19 432 ευάλωτων ατόμων, περίπου, στην Ευρώπη, και τη συνέχιση των επανεγκαταστάσεων στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μετεγκατάστασης της Επιτροπής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τουλάχιστον 50 000 πρόσφυγες, 19 κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί για περίπου 40 000 θέσεις μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία: AP Photo/Kayhan Ozer Presidential Press Service, via AP Pool, πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών