17:34 | 14/3/18
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκτήσει «κοινή πολιτική» στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και να υλοποιηθεί άμεσα από τις χώρες της Ε.Ε το ζήτημα της επανεγκατάστασης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στην Ελλάδα, που δέχεται μεγάλες πιέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στη Θήβα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας έστειλε μήνυμα εξάλλου μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα ερευνήσει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους χίλιους πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι απηύθυνε πρόσκληση σε έναν Σύρο πρόσφυγα, με τον οποίο συνομίλησε, να μεταβεί σε πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, ώστε να φοιτήσει στην νομική σχολή, καθώς ο ίδιος το επιθυμούσε. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας είναι καθηγητής νομικής.Για τον κ.Ντε Σόουζα η Πορτογαλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και μάλιστα χαρακτήρισε ως «γενναία» την ελληνική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι ήδη δύο πλοία της Πορτογαλίας συνδράμουν μαζί με άλλα πλοία στο πλαίσο της Frontex για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Κουβαρά
ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε δύο ερωτήσεις για το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Είστε καθηγητής νομικής, τι πιστεύετε σχετικά με το Δουβλίνο2; Ενώ η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια, ορισμένες χώρες της Ευρώπης αρνούνται τη μετεγκατάσταση.
AΠ: Ναι το γνωρίζω. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία κοινή πολιτική στην Ευρώπη αναφορικά με τη μετανάστευση και στους πρόσφυγες. Δυστυχώς, υπάρχουν χώρες που δημιουργούν δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να είναι εφικτό και γρήγορα, να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης. Η Πορτογαλία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας, υποστηρίζοντας και υποδέχοντας τους πρόσφυγες. Είμαστε άλλωστε η έκτη χώρα στην Ευρώπη , υπήρξαμε δεύτεροι και τέταρτοι, και είμαστε ανοικτοί να δεχθούμε ακόμη χίλιους πρόσφυγες στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η Πορτογαλία είχε μια πολύ ανοικτή θέση στο θέμα αυτό, αλληλέγγυα με την πολύ γενναία ελληνική θέση .
ΕΡ: Και το μήνυμα σας μετά από αυτή την επίσκεψη στον καταυλισμό της Θήβας;
AΠ: Το μήνυμά μου είναι ότι θα ερευνήσω αν είναι ή όχι δυνατόν, να απαντήσω σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα: Το πρώτο για μία οικογένεια εδώ, που θα επιθυμούσε ίσως να εργαστεί στην Πορτογαλία, και το άλλο για έναν φοιτητή της Νομικής, που θα επιθυμούσε να συνεχίσει τις σπουδές του. Ήταν στο πρώτο έτος της Νομικής σχολής, και θα επιθυμούσε να συνεχίσει τις σπουδές του για να πάρει το πτυχίο του.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠολιτικήπρόσφυγεςπροσφυγικόΡεμπέλο ντε Σόουζα
Σχετικά άρθρα