Στην Αθήνα τον Μάιο Κάρολος και Καμίλα - Γιατί δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα η Ελισάβετ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στην Αθήνα τον Μάιο Κάρολος και Καμίλα - Γιατί δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα η Ελισάβετ

12:13 | 16/3/18

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσουν Κάρολος και Καμίλα, να και έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα για διακοπές

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιήσουν τον Μάιο ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, με τη σύζυγό του Καμίλα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παράθεση επίσημου δείπνου, όχι όμως και επίσημη υποδοχή στην Ηρώδου Αττικού, καθώς ο Κάρολος δεν είναι αρχηγός κράτους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας στη χώρας μας, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν την έχουν επισκεφθεί τόσο η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ όσο και άλλα μέλη της, κατά κύριο λόγο για τις διακοπές τους.

Σημειώνεται ότι Κάρολος και Καμίλα είχαν βρεθεί ξανά στην Ελλάδα για διακοπές τον περασμένο Ιούλιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, ενώ ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει επανειλημμένως επισκεφθεί το Άγιον Όρος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε μία και μοναδική φορά τη χώρα μας μαζί με τον μέλλοντα - τότε - σύζυγό της, το 1950. Αν και τους είχαν υποδεχθεί το τότε βασιλικό ζεύγος Πάυλου - Φρειδερίκης, η επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, ενώ η Ελισάβετ δεν είχε ακόμη στεφθεί βασίλισσα.

Αίσθηση προκαλεί πάντα το γεγονός ότι η Ελισάβετ, αν και η είναι η μακροβιοτέρη μονάρχης στην ιστορία του βρετανικού θρόνου, η πλέον πολυταξιδευμένη (έχει επισκεφθεί 196 χώρες) και παντρεμένη με τον ελληνικής καταγωγής Φίλιππο, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επίσημα την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Βρετανία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας - μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή τους ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να εφαρμοσθεί το Brexit - η επιλογή της Ελισάβετ να αποφύγει μια επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά και η αποφυγή του ελλυηνικού κράτους να την προσκαλέσει επίσημα, προκαλεί δεκαετίες τώρα αίσθηση και αποδίδεται σε τρεις κυρίως λόγους:

- Το Κυπριακό, που ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της και μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου δεν επέτρεπε τέτοιες επισκέψεις.

- Η αντιμετώπιση της οικογένειας του Φιλίππου στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο πατέρας του Φιλίππου, πρίγκιπας Ανδρέας, οδηγήθηκε σε δίκη και παραλίγο να οδηγηθεί και στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του. Η οικογένεια χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στη Γαλλία, αλλάζοντας μάλιστα το όνομά της σε Mountbatten.

- Η οριστική κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα, με την αντιμετώπιση που έτυχε τις επόμενες δεκαετίες ο έκπτωτος Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος για την ιστορία είναι και νονός του μελλοντικού βασιλιά της Βρετανίας, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών