Τα 'ναι' και 'όχι' στις πωλήσεις θυγατρικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τα 'ναι' και 'όχι' στις πωλήσεις θυγατρικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος

13:09 | 16/3/18

'Ναι" από τις ρουμανικές Αρχές στην πώληση της Bancpost του Ομίλου Eurobank στην Banca Transilvania, "όχι" στην πώληση της Banca Romaneasca , του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στην ουγγρική ΟΤP - Σε αναμονή η εκκρεμότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τηρώντας απαρέγκλιτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους και τους στόχους των business plans, οι ελληνικές τράπεζες αποσύρονται από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος των θυγατρικών τους, σε τοπικούς και διεθνείς, κυρίως κεντροευρωπαίους, παίκτες.

Άλλοι όμιλοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν πλήρως από τις αγορές αυτές ( όπως πχ, ο Όμιλος Πειραιώς) και άλλοι μπορούν να μειώσουν την παρουσία τους, διατηρώντας σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες, τη λειτουργία των θυγατρικών τους.

Στο εσωτερικό της χώρας, κινητοποίηση υπάρχει για την υποχρεωτική πώληση μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών, όπως στο μέτωπο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία περιμένει ως τις 28 Μαρτίου, τον τελικό φάκελο από την Exin.

Στο μεταξύ, η Eurobank έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές της Ρουμανίας να μεταβιβάσει τη θυγατρική της Bancpos, ενώ την ίδια στιγμή, οι ίδιες αρχές απέρριψαν το αίτημα πώλησης της Banca Romaneasca,της Εθνικής Τράπεζας, στην ουγγρική ΟΤΡ Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρουμανικής Banca Transilvania, που είναι ο τελικός αγοραστής της Bancpost, δόθηκε σήμερα η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού και την κεντρική τράπεζα της χώρας, προκειμένου να εξαγοράσει τη ρουμανική θυγατρική της Eurobank. Σύμφωνα με το Reuters, «η Banca Transilvania εκτιμά πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναφορικά με την απόκτηση της Bancpost θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο ήμισυ του Απριλίου 2018», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο πώλησης της αντίστοιχης θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε ουγγρική τράπεζα, υπήρξε αρνητική εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας γνωστοποίησε πως απέρριψε την απόκτηση της Banca Romaneasca (θυγατρική της Eθνικής Tράπεζας) από την ουγγρική OTP Bank.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στη ΝΑ Ευρώπη, από τη στιγμή που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κεφάλαια της ΕΕ και η κάθε πώληση αποτελεί δέσμευση του business plan τους. Όπως επίσης, συμβαίνει και για τις εντός Ελλάδος θυγατρικές τους, που δεν είναι αμιγώς χρηματοπιστωτικές, αλλά ξενοδοχειακές, ασφαλιστικές και άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, πωλήθηκε από την Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρικής της Alpha Bank,το ξενοδοχείο Hilton, καθώς και το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος King George, που ανήκε στον Ομιλο Eurobank και πουλήθηκε τελικά στην ΛΑΜΨΑ ΑΕ, που ελέγχει επίσης και το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας.

Με το ίδιο σκεπτικό, δρομολογείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία έχει επιλεγεί ως αγοραστής ο όμιλος της Exin, με τις γνωστές καθυστερήσεις που έχουν μεσολαβήσει, καθώς αναμένεται τελικός, διευκρινιστικός φάκελος εκ μέρους του υποψηφίου αγοραστή ( ειδικά, μετά τη διάλυση του" γάμου" με την Calamos, με την οποία από κοινού θα αποκτούσαν τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής). Τελευταίο χρονοδιάγραμμα, η 28η Μαρτίου. Ως τότε η Exin, που συνομιλεί με 4- 5 διαμεσολαβητές, εκ των οποίων και ηχηρά ονόματα του ασφαλιστικού χώρου, θα πρέπει να έχει παραδώσει πλήρη φάκελο και φυσικά, να έχει βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών