Χαρίτσης στο Ευρωκοινοβούλιο: Τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χαρίτσης στο Ευρωκοινοβούλιο: Τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων

15:19 | 10/7/18

"Ένα από τα βασικά δομικά λάθη των δύο πρώτων προγραμμάτων ήταν ότι υποτιμήθηκε η ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

"Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει και η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων". Αυτό διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως "καθοριστική" την συνεργασία μεταξύ ΕΕ και της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο και ζήτησε να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.

"Η επιτυχία των πολιτικών συνοχής στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη για την ενίσχυση της πολιτικής αυτής και την επόμενη περίοδο. Επειδή δεν είναι δεδομένο και υπάρχουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις και εδώ στις Βρυξέλλες, νομίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα υπέρ της πολιτικής συνοχής", τόνισε ο αν. υπουργός.

Όπως είπε στη συνεδρίαση που έγινε στις Βρυξέλλες, "οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αυτό είναι και το νόημα της αναπτυξιακής μας λογικής που καταθέσαμε στο Eurogroup, ότι θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Αξιοποιούμε και συνεργασία και τεχνική υποστήριξη και από υπηρεσίες της Κομισιόν, όπως και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ που είναι και ο τεχνικός μας σύμβουλος".

Για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ο υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε "μια πολιτική επιλογή και ανακατευθύναμε πόρους το 2015 σε δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και δεχθήκαμε κριτική γι αυτό, αλλά εμείς νομίζουμε ότι μία από τις βασικές συνέπειες της κρίσης ήταν η καταστροφή βασικών δομών. Άρα η ενίσχυση που είχε να κάνει με την παιδεία, την υγεία, τις υπηρεσίες πρόνοιας αποτέλεσε για εμάς προτεραιότητα. Και η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ήταν καθοριστική σ’ αυτήν την προσπάθεια".

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πολλές φορές υπάρχει επικάλυψη μεταξύ προγραμμάτων και ζήτησε απλοποίηση του κανονισμού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην πρόταση της Κομισιόν για το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός τόνισε ότι "κάνουμε μεταρρυθμίσεις για οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα στη χώρα" και σημείωσε ότι "ένα από τα βασικά δομικά λάθη των δύο πρώτων προγραμμάτων ήταν ότι υποτιμήθηκε η ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και προωθήθηκε η βίαιη οικονομική προσαρμογή, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τα κενά στην ελληνική οικονομία".

Όπως εξήγησε, στο τρίτο πρόγραμμα έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 450 μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας, πράγματα που εξέλειπαν από τη χώρα εδώ και δεκαετίες, όπως ζητήματα χωροταξικά και Δικαιοσύνης, ψηφιοποίησης υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης κλπ. Επίσης είναι σημαντικό το στοιχείο της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.

"Για πρώτη φορά αναπτυξιακή στρατηγικά που δεν περιγράφει απλώς προτεραιότητες, αλλά έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα και στους θεσμούς και στην κοινωνία. Περιλαμβάνει μια ολόκληρη λίστα δράσεων προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων ανά υπουργείο, δεσμευτικών για τα υπουργεία και με σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους", τόνισε ο αν. υπουργός.

Για την ανεργία των νέων "πράγματι τα ποσοστά αυτά, παρόλη τη βελτίωση των τελευταίων χρόνων παραμένουν υψηλά. Από τη δική μας την πλευρά, καμία λογική πανηγυρισμού για τις πρόσφατες επιτυχίες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Οι μεγάλες δυσκολίες πίσω μας, μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά τα δύσκολα δεν πέρασαν", είπε.

Για τις δαπάνες, "τα νούμερα δείχνουν για την πλήρη εκτέλεση των προγραμμάτων ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της ΕΕ ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Το γεγονός ότι τα νούμερα αυτά συνολικά παραμένουν χαμηλά, δείχνει και την ανάγκη βελτίωσης κανονισμών, διαδικασιών για δυνατότητα μεγαλύτερης απορρόφησης πόρων σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την Ευρώπη", υπογράμμισε ο υπουργός, απαντώντας στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. "Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γίνεται μεγάλη προσπάθεια", συμπλήρωσε.

"Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τα μετρήσιμα αποτελέσματα της προσπάθειας. Έχουμε παραγγείλει μια έκθεση εμπειρογνωμόνων και τον Σεπτέμβρη θα έχουμε μια πιο μετρήσιμη ποσοτικά και ποιοτικά εικόνα για τα αποτελέσματα", κατέληξε ο υπουργός.

Κανονισμός ενίσχυσης της πολιτικής συνοχής για την Ελλάδα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (2015/1839).

Ο κανονισμός του 2015 είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει πληγεί από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά τρόπο μοναδικό. Η κρίση είχε οδηγήσει σε σταθερά αρνητικά ποσοστά μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα επί σειρά ετών, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση βιώσιμης ανάκαμψης.

Η ΕΕ έκρινε ότι είναι σημαντικό η έλλειψη ρευστότητας και δημόσιων πόρων στην Ελλάδα να μην παρεμποδίσει τις επενδύσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων που στηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής ("τα Ταμεία") και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή οικονομικά μέσα ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 που στηρίζονται από τα Ταμεία και το ΕΤΘΑ το 2015 και το 2016, είχε αποφασιστεί να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης που καταβάλλεται στα επιχειρησιακά της προγράμματα, στο πλαίσιο του στόχου "Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση", και στα προγράμματα που στηρίζονται από το ΕΤΘΑ, μέσω της καταβολής πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης κατά τα έτη αυτά.

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση των πράξεων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τους στόχους "Σύγκλιση" και "Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση" που στηρίζονται από τα Ταμεία και έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2007-2013 στην Ελλάδα, τα μέγιστα ποσοστά συγχρηματοδότησης και το ανώτατο όριο πληρωμών των προγραμμάτων στο τέλος της περιόδου προγραμματισμού θα πρέπει να αυξηθούν. Για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι που καθίστανται διαθέσιμοι κατ' αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επιτόπιων επενδύσεων, θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός υποβολής εκθέσεων.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών