Μαρόκο: Τέλος στην απαλλαγή βιαστών που παντρεύονταν τα ανήλικα θύματά τους; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μαρόκο: Τέλος στην απαλλαγή βιαστών που παντρεύονταν τα ανήλικα θύματά τους;

14:38 | 23/1/13
Την πρόθεσή της να αλλάξει τον ισχύοντα ποινικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει την απαλλαγή όσων έχουν καταδικαστεί για «διαφθορά» [βιασμό], ή «απαγωγή» ανηλίκου, σε περίπτωση που συμφωνήσουν να παντρευτούν το θύμα τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαρόκο, 10 μήνες έπειτα από την πολύκροτη αυτοκτονία μίας 16χρονης κοπέλας, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της αφότου υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άνδρα τον οποίο κατηγορούσε πως τη βίασε.

Ο γάμος μεταξύ ενός καταδικασμένου βιαστή και του θύματός του αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη πρακτική στο Μαρόκο, την οποία ενστερνίζονται οι δικαστικές Αρχές αλλά και οι οικογένειες των ανήλικων θυμάτων, καθώς πιστεύουν πως διαφυλάσσει την οικογενειακή τιμή.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2012 η 16χρονη Αμίνα αλ-Φιάλι αυτο-δηλητηριάστηκε, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από τον γάμο με τον 23χρονο βιαστή της. Οι γονείς της άτυχης έφηβης και ο δικαστής που είχε αναλάβει την επίμαχη υπόθεση την είχαν πιέσει να δεχθεί το γάμο, ώστε να μη φέρει ντροπή στην οικογένειά της.

Η νόμιμη ηλικία για στο Μαρόκο γάμο είναι τα 18, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι δικαστές εγκρίνουν ενώσεις νεότερων γυναικών.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών χαιρέτισαν τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Μαρόκο, σημειώνοντας ωστόσο πως δε συνιστά παρά το πρώτο βήμα για τη νομική προάσπιση των δικαιωμάτων «αδύναμου» φύλου στο βορειοαφρικανικό βασίλειο.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών