Λαβρόφ: Έχουμε απομακρύνει μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό από Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λαβρόφ: Έχουμε απομακρύνει μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό από Συρία

14:36 | 23/1/13

Η Ρωσία έχει προ πολλού απομακρύνει το μη αναγκαίο προσωπικό από την πρεσβεία της στη Συρία, ωστόσο, για την ώρα, δεν εξετάζει τη μαζική απομάκρυνση των χιλιάδων υπηκόων της που κατοικούν στην εμπόλεμη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον απόηχο της απομάκρυνσης 77 ρώσων πολιτών από τη Συρία.

«Όσον αφορά την πρεσβεία, προχωρήσαμε με την υπόθεση πως δεν πρέπει να υπάρχει μη απαραίτητο προσωπικό εκεί. Οι οικογένειες [των διπλωματών] έχουν αποχωρήσει προ πολλού, αλλά η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί πλήρως».

Όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός, χιλιάδες ρώσοι πολίτες που κατοικούν στη Συρία έχουν επικοινωνήσει με τις αρμόδιες προξενικές Αρχές προκειμένου να εκφράσουν ενδιαφέρον να αποχωρήσουν από τη διαιρεμένη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, «δεν υπάρχουν ακόμα άλλα σχέδια [εκκένωσης], ή μάλλον, έχουμε σχέδια για κάθε περίσταση, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συζήτηση για την εφαρμογή τους».

Υπενθυμίζεται πως χθες, 22 Ιανουαρίου, η Ρωσία απομάκρυνε 77 πολίτες της από τη Συρία. Οι ρώσοι μεταφέρθηκαν οδικά στο Λίβανο, πιθανότατα λόγω των επισφαλών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε δύο αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων, που τους μετάφεραν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης που ταλανίζει τη Συρία από τον Μάρτιο του 2011.

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο έχει ήδη στείλει πολεμικά σκάφη στη ναυτική βάση Ταρτούς, που βρίσκεται στα Μεσογειακά παράλια της Συρίας, ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί πως θα διενεργηθούν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν παλαιότερα δηλώσει πως η άσκηση θα περιλαμβάνει προσομοίωση απόβασης πεζοναυτών στη στεριά και μεταφοράς αμάχων στα σκάφη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από τα τέλη του 2012 η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας, έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να έχει αποσαφηνίσει πως το Κρεμλίνο δεν προστατεύει τον Άσαντ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών