16:38 | 23/1/13
Η Επιτροπή «χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι είναι «προς το συμφέρον της ΕΕ και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου» να είναι το Λονδίνο ένα «ενεργό μέλος» και «στο κέντρο» της Ένωσης.
Η Επιτροπή εκτιμά πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης». Μετά την ομιλία του Κάμερον, η Αρενκίλντε-Χάνσεν εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία «να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης» ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε το Λονδίνο να παραμείνει ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της ΕΕ και υπογραμμίζει πως αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη και όχι λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Δεν θα πρέπει όλα να αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μια πολιτική επιλογής μόνο των πλεονεκτημάτων».
Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο «την επιθυμία του» η Βρετανία «να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδήλωσε την επιθυμία το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ», εξήγησε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας επίσης πως «το να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει υποχρεώσεις», μεταξύ των οποίων την «αλληλεγγύη». «Η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε είναι ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η αλληλεγγύη ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν είναι αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Βαλό-Μπελκασέμ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολίασε στο Twitter ότι «Η ΕΕ χρειάζεται τη Βρετανία ως πλήρες και ισότιμο μέλος»,για να προσθέσει ότι «δεν συνιστά πραγματική προοπτική η Ευρώπη αλά καρτ του Κάμερον».
Στο μεταξύ η Σουηδία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.
«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί», έγραψε.
Ο Σουηδός υπουργός επικαλέσθηκε τον Κάμερον, σύμφωνα με τον οποίο «είμαστε πιο ισχυροί στα μάτια της Ουάσινγκτον, του Πεκίνου ή του Νέου Δελχί επειδή είμαστε ένας ισχυρός παίκτης στους κόλπους της ΕΕ». «Ναι, μέχρι σήμερα...», σχολίασε ο Μπιλτ.
Η Στοκχόλμη θεωρεί εν γένει το Λονδίνο σύμμαχό της στους κόλπους της ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να μην υιοθετήσουν το ευρώ και να μειώσουν τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών.
Όμως η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτιμά πως αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο. «Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας», έγραψε στο Twitter. «Θέλω μια Ένωση χρήσιμη, όχι ένα δίκτυο χωρίς δεσμεύσεις», πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων