Είμαστε και επισήμως πρωταθλητές στην ανεργία! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Είμαστε και επισήμως πρωταθλητές στην ανεργία!

16:04 | 30/4/13
Πρώτη η Ελλάδα ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ...

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά το 4% και προς το παρόν τουλάχιστον  δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Η Eurostat δημοσιοποίησε σήμερα, Μ.Τρίτη, τα στοιχεία για την ανεργία τον Μάρτιο, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν στο μήνα Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ έχουν η χώρα μας με 27,2%, η Ισπανία με 26,7% και η Πορτογαλία με 17,5%, αναφέρει το epikaira.gr.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στον βορρά και συγκεκριμένα σε Αυστρία (4,7%), Γερμανία (5,4%) και Λουξεμβούργο (5,7%).

Η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος σημειώθηκε σε Ελλάδα (27,2% από 21,5% τον Ιανουάριο 2012), Κύπρο (14,2% από 10,7%), Ισπανία (26,7% από 24,1%) και Πορτογαλία (17,5% από 15,1%).

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές απ' αυτά τα στοιχεία, ότι οι ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης διευρύνονται, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν οι χώρες που είτε είναι στο μνημόνιο είτε βρίσκονται προ των πυλών.

«Φωτεινή» εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα σε 14,1% από 15%.

Η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά και στην ανεργία των νέων έως 25 ετών, με 59,1% έναντι 55,9% στην Ισπανία, 38,4% στην Ιταλία και 38,3% στην Πορτογαλία.


Ανοίγει η πόρτα στην μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ

Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας, εντείνοντας τις προσδοκίες πολλών περί μίας μείωσης του βασικού επιτοκίου από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο στο 1,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση σε περισσότερο από 4 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που αντανακλούν την κατάσταση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση.

Έτσι, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά, αλλά κάτω από το 2%, ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέμεναν πληθωρισμό 1,6%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο 12,1% από 12% τον Φεβρουάριο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του ΔΣ της (την Μ. Πέμπτη) το βασικό της επιτόκιο για να τονώσει την οικονομία που βρίσκεται για δεύτερη φορά από το 2009 σε ύφεση.

Ένα γεγονός που υπογραμμίζει τις συνέπειες της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης είναι το ότι περίπου 19,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή είναι άνεργοι — ο υψηλότερος αριθμός από το 1999. Μία πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει μία μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,50%.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών