Αμεση επαναλειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αμεση επαναλειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό

14:00 | 21/6/13
Εντολή για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το αναγκαίο πρόγραμμα και το αναγκαίο προσωπικό που θα καθορίσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και ο ειδικός διαχειριστής, έδωσε νωρίς τα ξημερώματα το Συμβούλιο της Επικρατείας...

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Κ. Μενουδάκο, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, έκρινε ότι πρέπει να ανασταλεί εν μέρει η υπουργική απόφαση που οδήγησε στην κατάργηση της ΕΡΤ και να «παγώσει» το σκέλος εκείνο που έβαλε «μαύρο» στην οθόνη των καναλιών και διέκοψε τις συχνότητες και τους διαδικτυακούς ιστοτόπους της.

Η Επιτροπή διατάσσει την επαναλειτουργία με «την πρόσληψη του αναγκαιούντος προσωπικού» και τη μετάδοση στον συντομότερο δυνατό χρόνο του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, ενώ παράλληλα παραγγέλλει να εκτελούνται από τον ειδικό διαχειριστή όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίζονται κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα (π.χ. πνευματικά, εμπορικά, ψηφιακά κ.λπ.) που ανάγονται στον κύκλο των δραστηριοτήτων της καταργημένης πλέον ΕΡΤ ΑΕ.

Μάλιστα το ΣτΕ επιφυλάσσεται να επανέλθει σύντομα αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να ελέγξει και να διαπιστώσει εάν υπήρξε συμμόρφωση από την κυβέρνηση και τον ειδικό διαχειριστή σε όσα διέταξε.
Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε με πλειοψηφία (4-1 ψήφοι) δέχθηκε ότι προκλήθηκε ανεπανόρθωτη βλάβη γιατί έχει πάψει έστω και προσωρινά να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών υπηρεσιών. Εκρινε επίσης εν όψει των διατάξεων του Συντάγματος για τη ραδιοτηλεόραση ότι επιβάλλεται να τηρηθεί η αρχή της συνεχούς λειτουργίας που αφορά όλη τη Δημόσια Διοίκηση για να διασφαλίζεται η συνεχής παροχή υπηρεσιών.

Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επιβάλλουν τη συνέχιση παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών, μέχρις ότου ιδρυθεί και λειτουργήσει νέος φορέας.

Αντίθετα η Επιτροπή έκρινε βάσιμο τον ισχυρισμό του Δημοσίου να μην ανασταλεί στο σύνολό της η υπουργική απόφαση για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την αιτιολογία για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί στον προϋπολογισμό και της ανάγκης να εξορθολογιστεί η λειτουργία και το κόστος της.

Δέχθηκε μάλιστα ότι εμποδίζεται η χορήγηση αναστολής για το σκέλος της κατάργησης, ανεξάρτητα από την ηθική και οικονομική βλάβη που προκαλείται λόγω της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας και έργου του προσωπικού της ΕΡΤ - ΑΕ. Παράλληλα το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν προκύπτει σε αυτή τη φάση πρόδηλη αντίθεση της υπουργικής απόφασης προς το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο, κάτι που θα κριθεί τελικά από την Ολομέλεια το φθινόπωρο.

Ετσι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναεκπέμψει άμεσα πρόγραμμα προσλαμβάνοντας όσο προσωπικό κριθεί αναγκαίο με εκπομπές ενημερωτικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές και με την απειλή κυρώσεων εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο σύντομα.


Μειοψήφησε

Στη 236/13 απόφαση μειοψήφησε η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, που έκρινε ότι πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη και των εργαζομένων, με συνέπεια να πρέπει να «παγώσει» η υπουργική απόφαση συνολικά. Κατά τη μειοψηφία, η κατάργηση της ΕΡΤ μπορούσε να γίνει μόνο με την ταυτόχρονη ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα που θα τη διαδεχθεί αμέσως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της, αλλιώς πιθανολογείται σφόδρα ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα αποστερηθεί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αφού ως δημόσια υπηρεσία αποτελεί συγχρόνως αγαθό μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.


ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
«Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, που δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους ανώτατους δικαστές, παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για την κάλυψη του υπό διαμόρφωση νέου φορέα μέσω ΑΣΕΠ, αφού η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί 5-6 μήνες.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ τόνισαν ότι η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων έληξε στις 17-6-13 χωρίς την ΕΡΤ και επομένως ο νέος φορέας, μη έχοντας συμμετοχή στους ψηφιακούς αναμεταδότες θα έχει πρόβλημα εκπομπής στα νησιά και στην ομογένεια και θα πρέπει να πληρώσει για να εκπέμπει το σήμα μέσω ιδιωτών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών