Διπλωματική «μάχη» για το Συριακό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διπλωματική «μάχη» για το Συριακό

13:39 | 6/9/13
Νικητής στα... σημεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης της G20 στην Αγία Πετρούπολη. Έκδηλη η ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας...

Αρχικά, η... τυπική χειραψία του οικοδεσπότη Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια, η... ανακατάταξη στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε οι δύο ηγέτες να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά ο ένας από τον άλλον. Και τέλος, η αργοπορημένη άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στο δείπνο των ηγετών, στο οποίο ο Πούτιν αποφάσισε να συζητηθεί μόνο το θέμα της Συρίας. Έκδηλη ήταν η ψυχρότητα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας την πρώτη ημέρα της συνάντησης της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Νικητής στα... σημεία μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κατάφερε να «απομονώσει» τον Ομπάμα και την απόφασή του για επέμβαση κατά της Δαμασκού. Κίνα, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ, ενώ ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση ώστε να βρεθεί τρόπος να υπάρξει μία ειρηνική λύση στο θέμα της Συρίας. Ενδεικτικό είναι και το tweet του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος έκανε λόγο για «διαίρεση» της διεθνούς κοινότητας για τη συριακή κρίση. 

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο εξήγησε ότι η ένοπλη επέμβαση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα στην παγκόσμια οικονομία: «Η στρατιωτική επέμβαση θα είχε μία αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην τιμή του πετρελαίου. Θα προκαλούσε μία άνοδο στην τιμή του» υποστήριξε. Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της ζήτησε πολιτική λύση, καθιστώντας σαφές ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε μία στρατιωτική επιχείρηση στη Δαμασκό. «Η Γερμανία θα λάβει μέρος μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη διαμάχη στη Συρία» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην συριακή σύγκρουση. Μόνο πολιτική λύση μπορεί να φέρει τέλος στην τρομερή σφαγή και τις τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο Ρομπέι που ζήτησε να δοθεί από τον ΟΗΕ η προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Το γυαλί στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας άρχισε να «ραγίζει» με την υπόθεση Σνόουντεν και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να χορηγήσει άσυλο στον πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αμερικανική πλευρά ακύρωσε τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Ρωσία. Με δεδομένη την διαφωνία των δύο χωρών στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όλα δείχνουν ότι αυτήν την περίοδο δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ενδεικτική είναι και η σκληρή δήλωση του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος χαρακτήρισε ψεύτη τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι για τα όσα είπε σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε απάντησή του χαρακτήρισε παράλογη τη δήλωση του Πούτιν.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την απόφαση της βρετανικής βουλής να καταψηφίσει την πρόταση για επέμβαση στη Συρία, είπε ότι στην επίθεση στα τέλη Αυγούστου χρησιμοποιήθηκε το αέριο σαρίν. Συγκεκριμένα, ο Κάμερον τόνισε ότι «όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει εκ των οποίων και οι έλεγχοι που κάνουμε εμείς στα εργαστήρια Πόρτον Ντάουν συνθέτουν την εικόνα. Δεν νομίζω όμως ότι κανείς αρνείται σοβαρά ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα. Νομίζω ότι οι Ρώσοι το δέχονται. Ακόμη και οι Ιρανοί το δέχονται. Το θέμα είναι προφανώς να πειστούν περισσότεροι ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο γι’ αυτό». 


Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ για την επέμβαση

Φαίνεται πάντως ότι η θέληση του Μπαράκ Ομπάμα να προσχωρήσει σε στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Συρίας συναντά εμπόδια και εντός των τειχών των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα από την πλευρά των Δημοκρατικών, κάτι που άλλωστε σύμφωνα με αναλυτές είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του προέδρου των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζόε Μαντσίν από τη Δυτική Βιρτζίνια, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο ψηφίσματος του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο. «Ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας αυτή τη στιγμή είναι λάθος» είπε ο Μαντσίν σε δήλωσή του. «Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις διπλωματικές επιλογές και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με διεθνή συμμετοχή πριν ενεργήσουμε» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, αναλυτές στις ΗΠΑ αμφισβητούν την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ για το κόστος που θα έχει μία «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. «Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον Χέιγκελ να λέει ότι θα χρειαστούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η χαμηλή εκτίμηση του κόστους», δήλωσε ο Τόντ Χάρισον, αναλυτής αμυντικού προϋπολογισμού στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών μελετών.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της προσφυγής στη βία κατά της Συρίας είναι για την αντικατάσταση των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν αλλά γι’ αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια από το προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους 2014 που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο μάλλον θα πληρώσει για τα πυρομαχικά με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, η οποία δεν θα είναι ανάλογη με τις τρέχουσες δαπάνες των επιχειρήσεων, ανέφερε ο Χάρισον. «Αν υπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των πυρομαχικών, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει από μισό δισεκατομμύριο, μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που θα χτυπηθούν», είπε.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών