15:43 | 6/9/13
Τι απαντούσε ο υφ. Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, πριν ακόμα η Μαρία Ρεπούση ζητήσει την κατάργηση του μαθήματος...
Κατηγορηματικά διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας ότι «το νέο Πρόγραμμα Σπουδών αφορά τη θρησκευτική αγωγή και όχι την εκκλησιαστική κατήχηση», με έγγραφό του που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τα τέλη του Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο «κέντρο, αφετηρία και πρωταρχικό μέλημα του μαθήματος είναι η Ορθόδοξη πίστη και ζωή αλλά οφείλει και πρέπει να έχει ορίζοντα αναφοράς και διαλόγου και με τις άλλες χριστιανικές κατανοήσεις, τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις και τις σύγχρονες φιλοσοφικές ή άλλες μορφές πνευματικότητας».
Για τις αναφορές που θα γίνονται στις άλλες θρησκείες, ο υφυπουργός αναφέρει πως αυτές θα γίνονται «όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο» και πάντως «σε ποσοστό όχι άνω του 10% επί της συνολικής διαπραγματευόμενης ύλης κάθε θεματικής ενότητας». Οι μαθητές δεν καλούνται να μελετήσουν σε βάθος άλλες θρησκείες αλλά απλώς να εντάξουν στο πεδίο των θρησκευτικών τους γνώσεων κάποια ακόμη στοιχεία για τις θρησκείες αυτές με δεδομένο κιόλας ότι οι θρησκειολογικές αναφορές στα βιβλία θρησκευτικών υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του ΄60 στο Γυμνάσιο ενώ στο Δημοτικό ήδη με τα ισχύοντα βιβλία του 2003-2006.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο τονίζει ότι θα υπάρξει αξιολόγηση του Προγράμματος αυτού από μια εξωτερική επιτροπή κρίσης, όπως και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Διευκρινίζεται επίσης ότι το νέο Πρόγραμμα Σπουδών δεν είναι ένα διδακτικό εγχειρίδιο για τους μαθητές ούτε κατάλογος διδακτικών ενοτήτων αλλά ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών αρχών, προσανατολισμών και διδακτικών προτάσεων καθώς ως βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών χρησιμοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε ζητήσει να γίνει προαιρετική η διδασκαλία των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία και να σταματήσει η «ορθόδοξη κατήχηση» των μαθητών ενώ σε διαφορετική περίπτωση, προτείνει να αλλάξει η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος και από Θρησκευτικά να γίνει «θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επι υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου».
Πηγή: protothema.gr
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδα
Σχετικά άρθρα