ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία «βλέπουν» Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία «βλέπουν» Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά

02:27 | 17/9/13
Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τον ένοχο, Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ευθύνεται το καθεστώς...

Το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, επισημαίνουν με βεβαιότητα Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που έκαναν αυτοψία στην επίμαχη περιοχή έξω από τη Δαμασκό, δεν κατονομάζεται ο ένοχος.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύτηκε σήμερα, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι έγινε χρήση του δηλητηριώδους αερίου σαρίν.

«Τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε παρέχουν καθαρές και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της έκθεσης, την οποία παρέδωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τη Δευτέρα.

Στο απόσπασμα της έκθεσης που έγινε γνωστό, επισημαίνεται ότι «χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη κλίμακα» στη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης «κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

Σχολιάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ο  εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως «οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε (νευροτοξικό) αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται» για την επίθεση αυτή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ, υποστήριξε ότι μόνο η συριακή κυβέρνηση διαθέτει αέριο σαρίν και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.

Τη βεβαιότητά του ότι πίσω από τα δραματικά γεγονότα της 21ης Αυγούστου βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ εξέφρασε και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς λέγοντας πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» για την προέλευσή της επίθεσης και «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.

Από την πλευρά της Βρετανίας πάλι, ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισε τη χρήση χημικών που έγινε κατά την επίθεση  στα περίχωρα της Δαμασκού ως «έγκλημα πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε πάντως σήμερα ότι η ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να θέσει τέλος στην απειλή για τη χρήση χημικών όπλων στη χώρα αυτή.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών