Τρόικα λιτότητας χωρίς ΔΝΤ, ζητεί ο Κάρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τρόικα λιτότητας χωρίς ΔΝΤ, ζητεί ο Κάρας

14:52 | 16/1/14
Τρεις παραλλαγές για την αντικατάσταση του θεσμού της τρόικας με έναν μόνιμο μηχανισμό ελέγχου παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ότμαν Κάρας.

Οι τρεις επιλογές είναι οι εξής:

1. Να αναλάβει το ΔΝΤ μόνο του τη διαδικασία ελέγχου

2. Να αναλάβει μόνη της η Κομισιόν τη διαδικασία ελέγχου

3. Να αναλάβει ο ESM τη διαδικασία ελέγχου μετά από αλλαγή της καταστατικής του συνθήκης και αφού αποκτήσει νέες υπερεξουσίες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το έργο της τρόικας, κατά την παρουσίαση των προτάσεων, ο ίδιος προκρίνει την τρίτη λύση. «Η τρόικα όταν συστήθηκε, ήταν παντελώς απαραίτητη. Χωρίς την τρόικα, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν χρεοκοπήσει και οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν πολλαπλάσιες», δήλωσε για να συμπληρώσει, όμως, πως η λύση αυτή πρέπει τώρα να αντικατασταθεί με μία λύση που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο.

Στην αρχή της κρίσης, η Κομισιόν δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία και ως εκ τούτου η συμμετοχή του ΔΝΤ έμοιαζε αυτονόητη. Τώρα, όμως, εμπειρία υπάρχει, το ΔΝΤ έχει μειώσει τη χρηματική συμμετοχή του από το 30% στο 10%. Η DGECFIN απασχολεί 200 άτομα για τον έλεγχο των χωρών που βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Είναι λογικό, είπε ο Κάρας, αυτός που βάζει τα περισσότερα λεφτά να έχει και τον πρώτο λόγο. «Το σημαντικό είναι να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος ακόμα και αν η τρόικα είχε λάβει τα ίδια σκληρά μέτρα, αλλά βρισκόταν κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο, να ξέρετε ότι η κοινωνική αποδοχή θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη».

Η ομάδα του Οτμαν Κάρας θα επισκεφθεί τις χώρες σε μνημόνιο μία ακόμη φορά και η τελική της έκθεση θα ψηφιστεί τον Απρίλιο. Στην Ελλάδα θα βρίσκεται 29 και 30 Ιανουαρίου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών