ΕΕ: Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω Ταμείων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΕΕ: Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω Ταμείων

22:55 | 13/2/14
Oι αποταμιεύσεις των πολιτών της Ε.Ε. μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και το κλείσιμο του κενού που έχουν αφήσει οι τράπεζες μετά την κρίση, αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters.

«H οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει βλάψει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να κατευθύνει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ειδικά για μακροχρόνιες επενδύσεις» σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Κομισιόν θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου συμβουλές για ένα πιθανό προσχέδιο νόμου για την «κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων για μακροχρόνιες επενδύσεις» ανέφερε το έγγραφο.

Το έγγραφο τονίζει ότι η καταλληλότητα των κανονισμών της Ε.Ε. για το κεφάλαιο και την ρευστότητα για την μακροχρόνια χρηματοδότηση θα εξεταστεί κατά τα επόμενα δύο έτη.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. θα ολοκληρώσει ως το τέλος του έτους και μια μελέτη για την βιωσιμότητα ενός λογαριασμού αποταμιεύσεων της Ε.Ε., ο οποίος θα είναι ανοιχτός για τους Ευρωπαίους πολίτες, τα κεφάλαια των οποίων θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται σε μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επιδιώκει να αναβιώσει την αγορά παραγώγων, ως μέσο χρηματοδότησης των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Η αγορά δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, όταν τα ομόλογα που ήταν συνδεδεμένα με τα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ χρεοκόπησαν.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι η Κομισιόν «θα λάβει υπόψη πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στην ρευστότητα μιας σειράς παραγώγων» κατά την οριστικοποίηση ενός νέου κανονισμού για το ποια στοιχεία ενεργητικού μπορούν να τοποθετήσουν οι τράπεζες στα μαξιλάρια ρευστότητας που χρησιμοποιούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών