Δόση, αγορές και στο βάθος το χρέος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δόση, αγορές και στο βάθος το χρέος

08:23 | 19/3/14
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα (13:00) στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασίσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ψήφιση των όσων συμφώνησε με την τρόϊκα.

Μέχρι χθες το απόγευμα από το οικονομικό επιτελείο δεν είχε ξεκαθαριστεί το εάν η συμφωνία θα πάει «πακέτο» στη Βουλή ή εάν το θέμα των τραπεζών θα «σπάσει» και θα κατατεθεί ξεχωριστά καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο νόμου είναι ούτως ή άλλως έτοιμο ακόμη και για να κατατεθεί αυτόνομα.

Το θέμα αφορά κυρίως το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και κάποιοι βουλευτές που χαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκοί» φέρονται να έχουν συγκεκριμένες ενστάσεις για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης την οποία ο πρώην πρωθυπουργός προέκρινε να γίνει μέσω κοινών και όχι προνομιούχων μετοχών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που πιστεύουν ότι αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να φέρει αρκετές δυσκολίες στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου εάν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να παρέμβει ή να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Ο στενός του συνεργάτης Γ. Ελενόπουλος με μια ακόμη επιθετική ανακοίνωσή του χθες το βράδυ αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα πράξει αναλόγως του περιεχομένου της συμφωνίας και αφήνει αιχμές για όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν για τη στάση του κ. Παπανδρέου πριν ακόμη και από το περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας.

«Ο Γ. Παπανδρέου ότι πίστευε το πιστεύει και ότι έπραττε θα πράξει - και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως κάνει πάντα και για όλα» ανέφερε ο κ. Ελενόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου (ΣΚΑΪ) απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την κοινοβουλευτική διαδικασία και αρκέστηκε να πει πως ο χρόνος πιέζει και πως οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δείξουν και πάλι στάση ευθύνης μέσα στη βουλή.


Η Ελλάδα στις αγορές 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά από τη συμφωνία με την τρόικα οι αγορές θα στείλουν νέα θετικά μηνύματα προς την ελληνική οικονομία συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα και όπως έσπευσε να ανακοινώσει χθες πριν ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η χώρα θα κάνει την κίνησή της για να δανειστεί πριν από τις ευρωκάλπες -ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο που όπως πιστεύουν στην Αθήνα θα κινείται κοντά στο 5%.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι πολλά θα κριθούν εάν η S&P την προσεχή εβδομάδα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δίνοντας ένα ακόμη σήμα πως η Ελλάδα μπορεί σιγά-σιγά να βλέπει προς τις αγορές.

Μέχρι τότε, οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας προσδοκούν ότι θα έχει κλείσει και το θέμα της εκταμίευσης των δόσεων που φτάνουν στα 10,1 δισ. ευρώ ακόμη και εάν αυτές εκταμιευτούν σε δύο... δόσεις με την πρώτη ύψους περίπου 4,9 δισ. ευρώ να ξεκλειδώνει στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.


Με άλλη ψυχολογία στο ΕΛΚ

Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τη σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Πέμπτη-Παρασκευή) έχοντας στις βαλίτσες του μια συμφωνία χωρίς μέτρα και με ένα «κοινωνικό πακέτο» το οποίο προέρχεται από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και όχι από δανεικά -μέρος του οποίου θα αποπληρωθούν από αυτό. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως έδειξαν να «ξεσπούν» χθες με τη φράση υψηλόβαθμων στελεχών της οδού Νίκης ότι «η τρόικα έκανε σε όλα πίσω και δεν πήρε τίποτε από αυτά που ζητούσε...».

Πολιτικά, αυτό σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός από μια πιο ισχυρή θέση, όπως πιστεύουν οι συνεργάτες του, θα μπορέσει πλέον να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα της διευθέτησης του χρέους λαμβάνοντας μια ρητή δέσμευση καταρχήν από την Άνγκελα Μέρκελ ότι οι εταίροι θα αποφασίσουν οριστικά για τη βιωσιμότητά του βλέποντας ότι η Ελλάδα όχι μόνο πετυχαίνει τους στόχους της αλλά παράλληλα προωθεί το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος των διαρθρωτικών αλλαγών του ΟΟΣΑ χωρίς να προκαλεί εντάσεις και συγκρούσεις με μεγάλες κοινωνικές και ενεργές ομάδες του πληθυσμού. Για την ελληνική πλευρά, μετά και από αυτήν την επτάμηνη διαπραγμάτευση, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις από τους εταίρους ως προς το ζήτημα του χρέους.

Η τελική συμφωνία με την τρόικα, σε κάθε περίπτωση, λύνει τα χέρια του κ. Σαμαρά προκειμένου να ασχοληθεί πλέον πιο ενεργά με τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου προσδοκώντας ότι θα έχει οφέλη και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του επιρροής όσο θα υποχωρεί η συζήτηση για το μνημόνιο και δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα τα οποία εδώ και μήνες έχει προβλέψει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών