Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Ομπάμα (upd) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Ομπάμα (upd)

17:52 | 20/3/14
Νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματούχων ανακοίνωσε ο Ομπάμα και υπέγραψε και τη σχετική εκτελεστική πράξη...

«Αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα, σημειώνοντας ότι οι πρόσθετες κυρώσεις θα στοχεύουν σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδιώτες και τράπεζες.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι ο κ. Πούτιν πρέπει να καταλαβει ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να αναγκαζονται να επιλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης θα απομονώσει περισσότερο τη Ρωσία.

Τόνισε ότι το Koγκρέσο και το ΔΝΤ πρέπει να δράσουν και να βοηθήσουν την Ουκρανία.

O αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, σήμερα, πριν την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αναστείλει όλες τις συναντήσεις του G-8, ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία.
Από το βήμα της Μπούντεσταγκ, η κ. Μέρκελ διαμήνυσε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επεκτείνουν το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε άλλους ρώσους αξιωματούχους, πέραν των 21 που έχουν ήδη στοχευθεί από τις αρχές της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε εναντίον της συνθήκης αυτής, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της αύριο Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.

Νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό.

«Θα επιμείνουμε οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί οι συμπατριώτες μας να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», σημείωσε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών