Ο Μιχελάκης άδειασε τον Γρηγοράκο (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Μιχελάκης άδειασε τον Γρηγοράκο (video)

14:25 | 20/3/14
«Μπλέξαν τις γραμμές τους» στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο να αποσύρει την τροπολογία που προβλέπει την απέλαση μεταναστών που προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία και τον Γιάννη Μιχελάκη να την επαναφέρει από χθες (19/03).

Το σκηνικό επαναλήφθηκε σήμερα (20/03) το πρωί με τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο να αποσύρει την τροπολογία στον απόηχο της συντεταγμένης αντίδρασης –και- του ΠΑΣΟΚ πέραν της αξιωματικής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν την αποδέχομαι και θεωρώ ότι πρέπει να επιμείνει. Δεν θα διαλύσουμε το κράτος όταν γίνεται μάχη στα σύνορα και όταν στα κέντρα πόλεων δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα όργανα για τη νομιμότητα», είπε ο κ. Μιχελάκης επαναφέροντας επί της ουσίας την τροπολογία και πυροδοτώντας «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για όργανα του κράτους που δεν τολμούν να πλησιάσουν λαθρομετανάστες, γιατί οι δουλέμποροι τους έχουν δασκαλέψει να καταγγέλλουν ότι τους έπνιξαν ή τους ξυλοκόπησαν. «Η Πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί», είπε, «αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι βλέπουν στολή και έχουν πρόβλημα, αλλά πρέπει να βάλουμε τάξη», είπε «αδειάζοντας» τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και δίνοντας το έναυσμα για «μάχη» στη Βουλή.



Για «φαρσοκωμωδία» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας προσπάθεια να επιβληθεί «ακροδεξιά ατζέντα» στην πολιτική ζωή του τόπου. «Απαγορεύετε στην πράξη – και θεσμικά – την δυνατότητα οποιουδήποτε να καταγγείλει έκνομες πράξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπονομεύει τα συμφέροντα στα σύνορα αλλά τα προστατεύει. Εσείς όχι απλά αποθαρρύνετε αλλά την απαγορεύετε», είπε, κάνοντας λόγο για εξευτελισμό της Βουλής.

«Θέλετε να τρομοκρατήσετε κάθε ένα μετανάστη που καταγγέλλει έκνομες πράξεις. Πού ακούστηκε αυτό», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προστατεύει το παρακράτος και την ατζέντα που θέλει να βάλει στην ημερήσια διάταξη η ΧΑ. «Να αποσύρετε την τροπολογία η οποία δεν είναι άξια της χώρας και των παραδόσεών της», κατέληξε.

Στον αντίποδα, την απόλυτη στήριξη της ΚΟ της ΝΔ στην ρύθμιση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ζητώντας από τον Γιάννη Μιχελάκη να μην αποδεχθεί αυτή την αλλαγή που έκανε ο Αναπληρωτής και να παραμείνει η διάταξη ως έχει.

Μιλώντας για αδυναμία του κράτους να προστατέψει τα όργανά του, όπως καταδείχθηκε στα τελευταία αλλά και σε παλιότερα περιστατικά, όταν κατηγορούνται για αδικήματα πέραν και έξω από τη συμπεριφορά τους, εξήγησε ότι η τροπολογία προβλέπει όταν γίνεται μία καταγγελία στον βαθμό που έχει ποινικά αδικήματα, επιλαμβάνεται εισαγγελέας, ακολουθεί προκαταρκτική εξέταση και εφόσον κριθεί και τεκμηριωθεί ότι είναι ψευδής η καταγγελία και γίνει αρχειοθέτηση, τότε ακολουθεί δικαστική ή διατάσσεται διοικητική απέλαση.

«Κάποιοι όταν κάνουμε τα στοιχειώδη για τις δικές τους ιδεοληψίες θέλουν να παραστήσουν τους προστάτες όχι μόνο των παράνομων μεταναστών αλλά των δουλεμπόρων τους. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή την γραμμή και θέση», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Το ποιοι είναι προστάτες δουλεμπόρων φαίνεται από όλες τις πρακτικές και πολιτικές που ασκούνται», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι «οι δουλέμποροι χρειάζονται ξενοφοβικές αντιλήψεις για να δουλέψουν και επιστρέφοντας τις “άθλιες” κατηγορίες που “δεν αντέχουν στον πολιτικό διάλογο” , όπως είπε.

«Αν υπάρχει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε οποιονδήποτε καταγγέλλει αδίκημα, υπάρχει και ποινικός κώδικας. Αλλά δεν αρκείστε σε αυτόν. Θέλετε ρατσιστική νομοθεσία. Αν είσαι μετανάστης απαγορεύεται να καταγγείλεις. Γιατί αλλιώς έχεις τεράστιες συνέπειες», είπε, σημειώνοντας πως ούτε η κυβέρνηση προστατεύει, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να προστατέψει κανέναν. «Δεν χρειάζονται τη δική μας προστασία οι πολίτες και οι μετανάστες. Μόνο τη δημοκρατική νομιμότητα προστατεύουμε», είπε.

Για «ένα ακόμα σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, θυμίζοντας ότι η «τεχνητή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο κατώφλι του 20%» και καλώντας τους να το δουν αυτό.

«Για τη ΝΔ το μεταναστευτικό είναι ό,τι το μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα δεινά του κόσμου έχουν να κάνουν με μετανάστες και μνημόνιο αντίστοιχα», είπε, ζητώντας να επιστρέψει στην αίθουσα ο πολιτικός λόγος. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο που το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το μνημόνιο δεν ψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζοντας ότι δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που είδαμε εικόνες βασανιστηρίων μεταναστών στο τμήμα Ομονοίας που ποτέ δεν έφτασε στη Δικαιοσύνη, υποστήριξε ότι ο μετανάστης είναι εξ ορισμού αδύνατος. Μίλησε για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ που μιλά για Συνήγορο του Λιμενικού και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όπως είπε, αφού αν ένας δικαστικός λειτουργός διαπιστώνει το ψευδές λειτουργεί κανονικά ο νόμος και για αυτόν.

«Δεν χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση», είπε, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την απορία του για το ποιος επαναφέρει την τροπολογία που απέσυρε ο Αναπληρωτής υπουργός, αφού αυτός παίρνει αρμοδιότητες απευθείας από τον πρωθυπουργό.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε ως επείγον ή κατεπείγον. Είχε τη σειρά του και τον χρόνο του στην επιτροπή, συζητήθηκε στην επιτροπή. Και τώρα πάει και έρχεται δίκη νομοτεχνικού μία διάταξη που κινείται στα όρια του ιδιωνύμου», είπε, θυμίζοντας ότι για τα σώματα ασφαλείας και τα δικαιώματά τους έχει δοθεί μάχη από την κυβέρνηση, αλλά και πως «δεν είμαστε προστάτες των σωμάτων ασφαλείας ούτε των μεταναστών. Είμαστε μόνο της Δημοκρατίας», όπως είπε.

Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τοποθετήθηκε η ΔΗΜΑΡ δια του Νίκου Τσούκαλη και το ΚΚΕ δια του Σπύρου Χαλβατζή με τον τελευταίο να παρατηρεί ότι ενώ χθες η τροπολογία αφορούσε στους λιμενικούς σήμερα γίνεται αναφορά σε όλα τα όργανα του κράτους.
«Θα ξεπεράσω τα περί ακροδεξιού βραχίονα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, αφού αν θέλουν να μπουν σε ταμπέλες –όπως είπε- θα πρέπει να μιλήσουν και για τους συνηγόρους των κουκουλοφόρων.

«Αυτό που υπήρχε ως τώρα τα κέντρα των πόλεων να έχουν καταλάβει μετανάστες έχει τελειώσει. Η Πολιτεία θα λειτουργήσει. Όσον αφορά αυτό που ειπώθηκε για το ποιοι δικαιώθηκαν, πολλοί. Αυτοί που δεν δικαιώνονται είναι οι άνθρωποι που παίρνουν 700 ευρώ και υπηρετούν την πατρίδα», είπε, σημειώνοντας ότι συχνά πρέπει να πληρώνουν διπλά για να τους υπερασπιστεί ένας δικηγόρος γιατί οι δουλέμποροι τους είπαν «κάνε αυτό και καθάρισες».

Όσο για το τυπικό του θέματος, αφού τις αρμοδιότητες πράγματι έχει ο κ. Γρηγοράκος, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε με νόημα ότι «τότε θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει υπογραφή του γραμματέα για να δούμε τι ισχύει και τι όχι».

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών