«Να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα η ελληνική Προεδρία» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα η ελληνική Προεδρία»

02:15 | 25/4/14
«Ελπιδοφόρα» κρίνει η Διεθνής Αμνηστία τη δουλειά στον τομέα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών...

Η ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει αποτύχει να κάνει ουσιαστικά βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ευρώπης», σημειώνει στη μεσοπρόθεσμη αξιολόγησή της η Διεθνής Αμνηστία. Κρίνει ωστόσο ελπιδοφόρα τη δουλειά που έχει κάνει η Προεδρία της στον τομέα της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, η οποία τίθεται σε προτεραιότητα. Θετικά αξιολογείται και η αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των Ρομά.

Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Νίκολας Μπέγκερ, «οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ ενθαρρυντικές. Τώρα πρέπει η Ελλάδα να αναλάβει έγκαιρη δράση για την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και να ενθαρρύνει άλλα κράτη μέλη και την ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Για τον σεβασμό στα δικαιώματα των Ρομά, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «η έκκληση της Προεδρίας προς τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να αντιδρούν αμέσως στα εγκλήματα μίσους, διασφαλίζοντας αποτελεσματική και έγκαιρη διερεύνηση, δίωξη και προσδιορισμό του κινήτρου διακρίσεων, ήταν ιδιαίτερης σημασίας».

Για την προστασία μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο λέει ότι «η προεδρία θα έπρεπε να είχε λάβει πιο δυναμική θέση, οδηγώντας τη δράση της ΕΕ στην αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων».

Για τη Διαδικασία «Μετά τη Στοκχόλμη», η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την απόφαση της ελληνικής Προεδρίας να θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη σχεδίων αναφορικά με τον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (κατευθύνσεις «μετά τη Στοκχόλμη»). «Είναι κρίσιμης σημασίας η διασφάλιση από την Προεδρία μιας δέσμευσης για την ανάπτυξη μιας πρωταρχικής εσωτερικής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να τεθούν τα δικαιώματα στον πυρήνα του εσωτερικού νομικού και πολιτικού μηχανισμού και να διασφαλιστεί συνοχή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών