Κλειδί για το χρέος η βιωσιμότητα των ταμείων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κλειδί για το χρέος η βιωσιμότητα των ταμείων

09:25 | 15/7/14
Το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει τόσο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων όσο και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους διαπιστώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διοικήσεων των οργανισμών και εκπροσώπων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, σύμφωνα με τον οποίο συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που εφαρμόζονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων, ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή τους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εφαρμόζεται προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν μπορεί να κοιτάμε ψυχρά τους αριθμούς αλλά και τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια τεχνική συνάντηση, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προχωρήσουν στο εξής οι ρυθμίσεις, χωρίς να συζητηθούν λεπτομέρειες που να αφορούν στη βελτίωση των διατάξεων που ισχύουν. Οι διοικητές παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόλις ένας στους δέκα έχει ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών, αποδεικνύοντας επί της ουσίας ότι οι 12 δόσεις που ισχύουν για την αποπληρωμή των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από το 2013 και μετά ουσιαστικά είναι ανενεργή.

Ακόμη η τρόικα εστίασε στο τι προβλέπει η πτωχευτική διαδικασία για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, με τους διοικητές να επισημαίνουν ότι οι 180 δόσεις που προβλέπονται, αφορούν σε μόλις 10 περιπτώσεις.

Οι τεχνοκράτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπαρέβαλλαν στοιχεία από τις τράπεζες, τα ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στον αριθμό των οφειλετών, το ύψος των οφειλών, αλλά και την τακτική που ακολουθούν.

Ζητούσαν δε, στοιχεία για το αν μπορεί να γίνει διασταύρωση, αν μπορεί δηλαδή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να γνωρίζει το σύνολο των χρεών κάποιου στα ταμεία, τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες και τις οφειλές προς την εφορία. Από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα ότι προωθείται μια κοινή λύση για τις οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Ο απολογισμός της υπάρχουσας ρύθμισης είναι τουλάχιστον απογοητευτικός, καθώς μόλις το 10% όσων χρωστούν έχουν ενταχθεί σε αυτή. Μάλιστα είναι πολλοί που πλήρωσαν έως και δυο δόσεις και στη συνέχεια έπαψαν. Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών αγγίζει πλέον τα 15 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να μονοπωλήσουν πάντως και τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι δανειστές επιμένουν στην συγκέντρωση όλων των δημοσιονομικών στοιχείων των ταμείων που θα αποτελέσουν πυξίδα για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών