Κόντρες στη Βουλή με φόντο το ...δημοψήφισμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κόντρες στη Βουλή με φόντο το ...δημοψήφισμα

08:37 | 3/7/14
Σε …ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε χθες η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με συμπολίτευση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Φόντο στην όλη συζήτηση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

Το τεταμένο κλίμα, φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ακόμα, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν θέμα μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να φέρει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο έγκλημα σε αυτή την χώρα στην μεταπολίτευση» και προαναγγέλλοντας την επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσια χέρια.

«Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν θα μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο ίδιος πρωταγωνίστησε αργότερα σε ένα άλλο θέμα που πρώτος έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να ενημερωθούν εγγράφως οι βουλευτές για τις επικείμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο προτού τοποθετηθούν και επικαλούμενος σχετικό non-paper που έφτασε στα χέρια του από …λάθος, αφού προοριζόταν για τους βουλευτές της ΝΔ από τη λίστα αποστολέων της οποίας προφανώς δεν έχει διαγραφεί.

Την ίδια ενημέρωση ζήτησε εκ μέρους των βουλευτών του κόμματός του και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λίγο αργότερα, να εμφανίζει στην αίθουσα επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι που απαντώντας στην πρόταση για δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρέθετε μία προς μία τις εννιά αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλλοντας την συμπερίληψή τους στο νομοσχέδιο.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα πάντως, έχει προκαλέσει και ευρύτερες ζυμώσεις, που εκφράστηκαν τρόπον τινά και στην επιτροπή.

«Το δημοψήφισμα πρέπει να γενικευτεί», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στο πνεύμα και σχετικής ανακοίνωσης του ΚΚΕ νωρίτερα, που ζητούσε την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση από το 1990 και μετά.

«Η κατσίκα δεν κουτσαίνει από το κέρατο. Στο δημοψήφισμα να μπουν όλοι οι νόμοι που οδηγούν στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Κανείς δεν το απαγορεύει (…) Αποδεχόμαστε και προκαλούμε και τους άλλους», είπε, βάζοντας σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση, με κοινοβουλευτικούς παράγοντες του Περισσού να σημειώνουν ότι το κάθε κόμμα μπορεί να κατεβάσει τη δική του πρόταση προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχουν κοινά σημεία και αν κατ’ επέκταση μπορεί να συγκεντρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 120 βουλευτών.

Αντιστοίχως με την πρόταση για δημοψήφισμα συντάχθηκε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, επικαλούμενος το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καν την πώληση της ΔΕΗ στα προγράμματά τους και εξηγώντας λίγο αργότερα ότι η στάση του εκφράζει και το μεγαλύτερο μέρος της ΚΟ στην οποία ανήκει. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε ένα στρατηγικής σημασίας θέμα όπως αυτό της ΔΕΗ να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε όταν ανοίξει ξανά, είτε και συγκαλώντας την εκτάκτως μέσα στο καλοκαίρι.

Σε άλλο μήκος κύματος, «ανέκδοτο» χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται περί δημοψηφίσματος ο Αντώνης Γρέγος από την Χρυσή Αυγή, καθώς «ποτέ και για κανένα θέμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Έτερο θέμα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση χθες, ήταν αυτό της απουσίας της υπογραφής του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη από το νομοσχέδιο, που υπογράφεται αντίθετα από τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη πάντως να διαβεβαιώνει ότι «το νομοσχέδιο καλύπτεται απολύτως και από τον νέο υπουργό Οικονομικών».

Ο κ. Μανιάτης, αναμένεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σήμερα, σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής το απόγευμα όπου θα κληθούν να παραβρεθούν και οι αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς, με την διαδικασία στην Επιτροπή να συνεχίζεται εκτός μεγάλου απροόπτου και αύριο, Παρασκευή.

Μέχρι τότε, ζήτησε να έχουν προσκομίσει στη Βουλή οι κυβερνώντες και πλήρη κατάλογο των μεγαλοοφειλετών της ΔΕΗ ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφήνοντας αιχμές και για όσους επιθυμούν να αγοράσουν το 30% και υπονοώντας πως είναι οι ίδιοι με εκείνους που παρενέβησαν για να αλλάξει το ρυθμιστικό, νομοσχέδιο που επίσης συζητείται σήμερα σε έτερη επιτροπή της Βουλής.

Στο μεταξύ, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» ζήτησε η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Την αντίθεση του ΚΚΕ και την καταψήφιση εκ μέρους του προανήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ την ισχυρή αντίθεση του κόμματός της εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική ενέργεια, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό».

Ως «αίσχος, έγκλημα και ντροπή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της ΧΑ Αντώνης Γρέγος.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών