«Συμπαράταξη για να μην περάσει η καταστροφή της ΔΕΗ» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Συμπαράταξη για να μην περάσει η καταστροφή της ΔΕΗ»

14:29 | 3/7/14
"Σε κάθε βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει γύρω από κοινούς στόχους την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων" τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.


"Από τη στιγμή που θεωρούμε επιβεβλημένο να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική για τη ΔΕΗ απευθυνόμαστε σε όσους έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και τους ζητάμε να συμπαραταχθούμε, να συσπειρωθούμε και να συμπράξουμε...

Όσο περνά ο χρόνος, ασάφειες, ίσες αποστάσεις και λογικές "και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ" δεν θα έχουν έδαφος να σταθούν.

Όταν τα πράγματα ζορίζουν όλοι οφείλουν να κάνουν σαφείς επιλογές με όρους ειλικρίνειας, συνέπειας και διαφάνειας. Αν πατάει κανείς σε δύο βάρκες τότε κινδυνεύει να πέσει στο νερό" προσθέτει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν "άκρως αρνητική" και σημειώνει:

"Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική στάση, καθώς έκλεισε αιφνιδιαστικά την ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα από το κανονικό, για να περάσει μέσα από τα πλήρως ελεγχόμενα θερινά τμήματα πάρα πολύ κακές επιλογές, όπως είναι το σπάσιμο της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" που είναι ένα από τα φιλέτα.

Όπως ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί έντονα και κατηγορηματικά. Στην μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών αυτό που η κυβέρνηση πάει να κάνει κατακαλόκαιρο και με διαβλητές διαδικασίες, απλώς δεν ισχύει.

Το Δημόσιο έχει ισχυρό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και ακόμη μεγαλύτερο στα δίκτυα διανομής. Στην Ελλάδα πάνε να πουλήσουν τα δίκτυα μέσω του ΑΔΜΗΕ, κομματιάζουν τη ΔΕΗ και πάνε να πουλήσουν τα φιλέτα «μπιρ παρά». Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτή την επιλογή.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτηθείς για το θέμα της προεδρικής εκλογής, υπογραμμίζει ότι "η γνώμη μας είναι ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να βγει από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.

Να μην δοθεί μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας παράταση για άλλα δύο χρόνια σε μια καταστροφική μνημονιακή πολιτική και σε μια κακή κυβέρνηση που την στηρίζει πια το 30% του ελληνικού λαού, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές".

Αναφερόμενος τέλος, στη χειραψία με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: "Χθες ο πρωθυπουργός ήρθε στο ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας.

Η θέση στην οποία κάθισε ως απερχόμενος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη θέση που κάθομαι εγώ ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απέχουν ενάμισι μέτρο.

Ήταν λογικό, παρ' ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, παρ` ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάξουμε χειραψία.

Η χειραψία δεν καταργεί τις πολιτικές διαφορές. Ο πρωθυπουργός με συνεχάρη για την εκλογή μου στην θέση του αντιπροέδρου. Σημειώνω ότι ως πολιτικοί αντίπαλοι συνυπήρξαμε στο ευρωκοινοβούλιο με τον Α. Σαμαρά 3,5 χρόνια, από το 2004 έως το 2007".


Η συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:


-Κύριε Παπαδημούλη, κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;


Είναι μια σημαντική διάκριση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα και για εμένα προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω πριν απ` όλα τους ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που μας έστειλαν ισχυρούς στο Ευρωκοινοβούλιο, να ευχαριστήσω την ευρωομάδα της Αριστεράς που ομόφωνα με πρότεινε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Να ευχαριστήσω επίσης αυτούς που με ψήφισαν που ήταν 302 ευρωβουλευτές σε σύνολο 690, το 44%. Ένα ποσοστό αρκετά υψηλό για έναν ευρωβουλευτή της Αριστεράς, καθώς η ευρωομάδα μας έχει το 7% των εδρών.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και τους πολιτικούς αντιπάλους που με συνεχάρησαν γι' αυτή την εκλογή, τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά που χθες ήταν παρών στο Ευρωκοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ σε αυτή την τιμητική διάκριση.


-Η φωτογραφία της χειραψίας σας με τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο έκανε τον γύρο της Ελλάδας. Τι είπατε με τον πρωθυπουργό;


Χθες ο πρωθυπουργός ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας. Η θέση στην οποία κάθισε ως απερχόμενος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη θέση που κάθομαι εγώ ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απέχουν ενάμισι μέτρο. Ήταν λογικό, παρ' ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, παρ` ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάξουμε χειραψία.

Η χειραψία δεν καταργεί τις πολιτικές διαφορές. Ο πρωθυπουργός με συνεχάρη για την εκλογή μου στην θέση του αντιπροέδρου.

Σημειώνω ότι ως πολιτικοί αντίπαλοι συνυπήρξαμε στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Α. Σαμαρά 3,5 χρόνια, από το 2004 έως το 2007.


-Πολύ σωστά. Η ευγένεια και ο πολιτισμός δεν μπορεί να καταργούνται λόγω του πολιτικού ανταγωνισμού, όσο κι αν αυτός έχει οξυνθεί και λόγω του νομοσχεδίου για τη "Μικρή ΔΕΗ". Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ. Πως βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;

Θεωρώ άκρως αρνητική αυτή την εξέλιξη. Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική στάση, καθώς έκλεισε αιφνιδιαστικά την ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα από το κανονικό, για να περάσει μέσα από τα πλήρως ελεγχόμενα θερινά τμήματα πάρα πολύ κακές επιλογές, όπως είναι το σπάσιμο της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" που είναι ένα από τα φιλέτα.

Όπως ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί έντονα και κατηγορηματικά. Έχουμε πάρει την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Πρέπει να ανοίξει η Ολομέλεια όπως επιβάλλεται για τόσο μεγάλα θέματα.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών αυτό που η κυβέρνηση πάει να κάνει κατακαλόκαιρο και με διαβλητές διαδικασίες απλώς δεν ισχύει.

Το Δημόσιο έχει ισχυρό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και ακόμη μεγαλύτερο στα δίκτυα διανομής. Στην Ελλάδα πάνε να πουλήσουν τα δίκτυα μέσω του ΑΔΜΗΕ, κομματιάζουν τη ΔΕΗ και πάνε να πουλήσουν τα φιλέτα «μπιρ παρά».

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτή την επιλογή. Σημειώνω ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός ακόμη και μέσα από το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον μόνο που υποκινούσε μαζί με τους συνδικαλιστές την αντίδραση στις κακές κυβερνητικές επιλογές.

Αυτό που βλέπω στην Ελλάδα είναι ένα πλατύ μέτωπο στο θέμα της ΔΕΗ ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στο οποίο μετέχουν και παράγοντες της ΝΔ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και μητροπολίτες.

Τι θα πει ο κ. Σαμαράς γι αυτό; Είναι και οι τρεις μητροπολίτες υποταγμένοι στις σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά στην πολιτική του γενικού ξεπουλήματος κρίσιμων τομέων.

Η σημερινή ΔΕΗ είναι αυτή που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε χωριό. Αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση θα αυξηθούν κι άλλο τα τιμολόγια και ας λέει το αντίθετο ο κ. Μανιάτης. Και κάτι ακόμη:

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και για τις επιχειρήσεις και αυτό σε μια Ελλάδα με ύφεση υπονομεύει ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία.


-Αναζητείτε τις υπογραφές άλλων 49 βουλευτών για να συγκεντρώσετε τον μαγικό αριθμό των 120 προκειμένου να ζητήσετε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μήπως αυτή η αναζήτηση είναι ένα πρώτο τεστ ενόψει της προεδρικής εκλογής; Καθώς και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί 120 βουλευτές για να την μπλοκάρει;

Εμείς σε κάθε βήμα θα επιδιώκουμε γύρω από κοινούς στόχους την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Από τη στιγμή που θεωρούμε επιβεβλημένο να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική για τη ΔΕΗ απευθυνόμαστε σε όσους έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και τους ζητάμε να συμπαραταχθούμε, να συσπειρωθούμε και να συμπράξουμε.

Για το θέμα της προεδρικής εκλογής, η γνώμη μας είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να βγει από μια Bουλή με νωπή λαϊκή εντολή.

Να μην δοθεί μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας παράταση για άλλα δύο χρόνια σε μια καταστροφική μνημονιακή πολιτική και σε μια κακή κυβέρνηση που τη στηρίζει πια το 30% του ελληνικού λαού, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και έκαστος εφ` ω ετάχθη.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, ασάφειες, ίσες αποστάσεις και λογικές "και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ" δεν θα έχουν έδαφος να σταθούν.


-Αναφέρεστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο;

Εννοώ ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν όλοι οφείλουν να κάνουν σαφείς επιλογές με όρους ειλικρίνειας, συνέπειας και διαφάνειας. Αν πατάει κανείς σε δύο βάρκες τότε κινδυνεύει να πέσει στο νερό...

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών